La comissió d'estudi del Procés Constituent va acordar ahir els noms dels primers dotze compareixents. JxSí, Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP van consensuar la llista amb l'objectiu que representi visions plurals del procés constituent català i van decidir ajornar la decisió sobre el pla de treball fins que s'hagin escoltat les compareixences, que començaran el proper 5 d'abril.

El PPC, amb qui no es va comptar per negociar les compareixences, va criticar públicament la seva exclusió. L'inici de la reunió d'ahir es va endarrerir vint minuts perquè els portaveus de les formacions polítiques estaven tancant la llista definitiva dels primers compareixents.

JxSí, Sí Que Es Pot i la CUP van pactar una dotzena de noms d'entrada perquè la comissió comenci a escoltar l'opinió dels experts en processos constituents. A Josep Maria Vallès (UAB), Joan Subirats (UAB), José Antonio Tapias (Granada) i Francesc De Carreras (UAB) se'ls afegeixen d'altres professors: Mercè Barceló, catedràtica de ciència política a la UAB; Encarna Bodelon, directora del Grup Antígona i professora titular de Filosofia del Dret a la UAB; Marco Aparicio, doctor en Dret Públic a la Universitat de Girona; Albert Noguera, professor de Dret Constitucional a la Universitat Rovira i Virgili; Oriol Homs, expresident de l'Associació Catalana de Sociologia; Jordi Matas, catedràtic de Ciència Política a la UB; Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra; i Antoni Abad, advocat i doctor en Filosofia per la UB. Segons van explicar els grups, tots ells van ser contactats per comunicar-los que serien citats per participar a la comissió del Procés Constituent.

Serà després d'escoltar els experts quan els portaveus dels partits decidiran com estructuren el pla de treball que, teòricament, s'havien emplaçat a acordar abans d'iniciar les compareixences.

El PP critica que se l'exclogui

El portaveu del PPC a la comissió, Santi Rodríguez, va criticar que la resta de forces polítiques l'hagin exclòs de les negociacions per pactar els compareixents. Els populars demanaran l'empara de la presidenta del Parlament en entendre que s'han vulnerat els seus drets, ja que no se'ls ha deixat conèixer el contingut del pacte fins a l'inici de la reunió d'ahir. «Interpretem que la comissió no només exclou una part de la societat, sinó que, a més, téla voluntat explícita de fer-ho», va lamentar.

Els populars són, de fet, l'únic grup contrari al procés constituent que està present en la comissió (C's i PSC han decidit no ser-hi), tot i que ja ha advertit que no pensa participar-hi activament. El reglament del Parlament preveu que tots els grups tinguin l'oportunitat de conèixer els continguts de les votacions i es fixa un termini de 48 hores prèvies.

La portaveu de JxSí va demanar a la Mesa que s'eximís la comissió de complir aquest termini, ja que l'acord s'havia pres en l'últim moment i no s'havia comptat amb el PPC perquè s'ha manifestat públicament en contra del procés constituent.

«Nosaltres ens hem posat prèviament d'acord perquè estem entregats a estudiar com serà un procés constituent. Ens semblava que no era gaire coherent venir-li a demanar si vostè també ho volia, perquè des del primer dia s'hi ha oposat», li va dir Rovira al portaveu popular.

La portaveu de JxSí va destacar la importància de la comissió per definir el mètode que se seguirà per impulsar el procés constituent. «Com ha de ser, quines característiques ha de tenir, quin nivell de participació per garantir que el text constitucional sigui d'alta qualitat democràtica».