El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa del 9-N va acordar remetre al Tribunal Suprem tot el cas, en entendre que els fets atribuïts a l'exconseller de Presidència Francesc Homs no es poden desvincular dels comesos per l'expresident català Artur Mas.

Segons va informar el TSJC, el magistrat Joan Manuel Abril enviarà els pròxims dies al Suprem l'exposició raonada amb els indicis que creu que poden incriminar Homs, actualment diputat de DL al Congrés, en l'organització de la consulta sobiranista del 9-N del 2014, després que així ho sol·licités la Fiscalia.

El magistrat, a diferència del que manté la Fiscalia, entén que aquesta part de la investigació que afecta Homs no pot separar-se de la que s'està instruint en el TSJC contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, per la qual cosa enviarà al Suprem la causa completa perquè prossegueixi la seva tramitació.

Si el Tribunal Suprem aprecia prou indicis per investigar Homs, comunicarà al magistrat del TSJC que assumeix la causa del 9-N, amb tota probabilitat incloses les diligències relatives a la resta d'imputats, tal com li proposa el jutge de l'alt tribunal català.

Judici "polític"

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, es va mostrar crítica amb la decisió del TSJC d'enviar al Suprem la causa del 9-N. En declaracions a l'ACN, la portaveu del Govern ho va qualificar de "judici eminentment polític" i va afegir que és "molt preocupant" que es mantingui un procés judicial que ja hauria "d'estar arxivat".

"La lògica del dret i de la democràcia diu que ni aquí ni enlloc s'ha de perseguir ningú per posar les urnes i per donar veu a la ciutadania", va dir Munté.

La portaveu va reiterar que el procés participatiu es va celebrar en "absoluta legalitat". La portaveu del Govern va assegurar que la causa contra el 9-N és "un judici eminentment polític".

Recomanació de l'AMI

Per altra banda, l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) va recomanar als ajuntaments que han estat requerits per l'Audiència Nacional per haver donat suport a la declaració de suport al Parlament pel 9-N de 2015 que només enviïn l'acta dels plenaris. Així ho van decidir després de la reunió de l'executiva de l'entitat municipalista que es va celebrar ahir a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre).

El president de l'AMI en funcions i alcalde de Montblanc, Pep ?Andreu, va assegurar ahir que el que faran és "només enviar únicament i exclusivament l'acta dels plens que és el que tenim obligació perquè tota la resta no procedeix".