El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, va justificar ahir la reunió que el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va mantenir dimarts amb el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a l'aeroport de Barcelona, per l'existència d'una «amenaça d'una nota d'una agència de qualificació que anava a declarar el default (fallida)» de Catalunya, fet que hauria provocat per a Catalunya «un problema seriós als mercats financers».

En unes declaracions a Los Desayunos de TVE, Margallo va assegurar que «malgrat les crítiques que va expressar el líder del PPC, -Xavier García Albiol- era «evident» que «calia parlar amb Junqueras». En aquest marc va insistir que «el govern de la nació està sempre darrere de les seves autonomies, i molt especialment darrere de Catalunya».

«Algun dia s'explicarà els diners que s'han donat al pagament de proveïdors al FLA per atendre els venciments o l'ajuda a les entitats financeres», va sentenciar. Segons Margallo, «l'obligació» del govern espanyol és «estar darrere de Catalunya»: «Clar que creiem que Catalunya és Espanya, i per tant som responsables», va concloure.

Els interessos del FLA

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que el diferencial en matèria d'interessos que aplica l'Estat a les autonomies per acudir al Fons de Liquiditat Autonòmic suposarà aquest any 380 milions d'euros, una quantitat que va ?subratllar que és «molt més gran» que els 270 milions que requerirà el pla de xoc social pactat per JxSí i la CUP. En declaracions a Rac1, Junqueras va apuntar que aquest any l'Estat cobrarà un interès del 0,834% a les comunitats adherides al FLA, malgrat que el Banc Central Europeu va tenir fixats aquestes últimes setmanes els tipus de interès al 0,05%, i que des d 'ahir han passat a ser del 0%.

«Aquests diners surten del BCE al 0,05% i arriben a les administracions subestatals de l'Estat al 0,834%. El preu de sortida i el d'arribada es multiplica per 16», va afirmar Junqueras, que, en ser preguntat per les raons d'aquest augment del diferencial, va assegurat que era responsabilitat del ministeri d'Hisenda. Junqueras també va avançar que l'aprovació dels pressupostos de 2016 es farà efectiva previsiblement al juliol.