El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va admetre que l'Estat ha de liquidar al juliol els 1.400 milions que deu a Catalunya en concepte del finançament del 2014, i va obrir la porta a fer avançaments a la Generalitat abans d'aquesta data perquè pugui atendre a les seves obligacions, però només en casos «especificats» i «justificats».

Segons Montoro, entre aquests casos no s'hi pot comptar ara el pagament de la paga extra dels funcionaris del juny perquè «estem al març» i el Ministeri d'Hisenda no pot «atendre» a pagaments de la Generalitat a mesos vista. «No se'm pot demanar diners per pagar una paga extraordinària d'aquí a tres o quatre mesos», va dir a tall d'exemple.

Respon d'aquesta manera a la carta que el Departament d'Economia d'Oriol Junqueras va enviar a principis de març al Ministeri on li demana un avançament de 700 milions d'euros prorratejat entre gener i juny.

Aquests 1.407,38 milions d'euros estan pendents de liquidació del sistema de finançament del 2014 i el Ministeri els ha de transferir a la Generalitat aquest 2016 per la diferència entre el creixement que havia calculat (0,8%) i el que es va produir realment (1,4%).

Les comunitats tenen «dret»

El ministre va admetre que les comunitats autònomes tenen «dret» a rebre aquesta liquidació positiva. «Són els seus diners. No és diner procedent del FLA», va dir, però va recordar que l'Estat fa aquesta liquidació «al juliol».

Amb tot, el ministre d'Hisenda va apuntar que l'executiu espanyol pot atendre les peticions d'avançament per part de les comunitats autònomes «per finançar la seva tresoreria», però va posar en qüestió la possibilitat d'avançar aquests pagaments abans de l'estiu a menys que sigui un cas «justificat».

«Tot té els seus terminis i òbviament no puc fer una liquidació discrecional de crèdit públic, sinó que l'he de fer pautat», va dir el ministre en funcions. A més, va advertir que en el cas de fer avançaments «sempre» han d'estar «especificats i justificats».