El president d'Isolux, Luis Delso, va defensar ahir davant del jutge els negocis que la seva empresa va fer amb Jordi Pujol Ferrusola i ha assegurat que els treballs que li va prestar el primogènit de l'expresident català i pels quals va cobrar quantitats milionàries van ser reals i no ficticis.

Delso va declarar a petició pròpia davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l'origen de la fortuna del primogènit i si els seus treballs per a diverses empreses adjudicatàries d'obres públiques a Catalunya van poder respondre a comissions per la seva intermediació en aquestes concessions.

Segons van informar fonts presents en la declaració, Delso va defensar les tres operacions investigades per les quals Isolux va pagar diversos milions d'euros a Pujol júnior: el projecte urbanístic Blau de Cortés, a Mèxic, la intermediació per aconseguir una concessió en aquest mateix país i treballs d'aconseguidor» de contractes a Gabon.

Azul de Cortés (a la regió mexicana de Baixa Califòrnia) va ser un projecte, encara sense desenvolupar, que l'empresa de construcció i infraestructures va adquirir el 2008. Isolux va pagar llavors a Jordi Pujol fill 15,2 milions d'euros de la seva banda en aquest projecte, una operació que el jutge considera sospitosa perquè només dos anys abans Júnior l'havia comprat per només 1,2 milions. Segons va declarar Delso al jutge, Pujol va ser qui va trobar els terrenys i es va ficar en el negoci i va destacar que aquestes finques van passar de ser rústiques a poder-se usar amb fins urbanístics, per la qual cosa el seu valor va créixer exponencialment.

Projectes a Mèxic

Sobre la intermediació a Mèxic, tres empreses de Pujol fill van cobrar 1,2 milions d'euros d'Isolux per col·laborar en projectes de construcció i concessions d'infraestructures, entre ells el de l'autopista Saltillo-Monterrey per 190 milions d'euros.

Segons Delso, Júnior, gràcies a la quantitat de contactes que tenia a Mèxic, va cobrar per mitjançar per aconseguir que Isolux tingués un soci mexicà, encara que finalment aquest soci va sortir del projecte i no es va aconseguir l'adjudicació.

D'altra banda, Pujol fill va cobrar 650.000 euros més de l'empresa per aconseguir un contracte de construcció de xarxes elèctriques a Gabon, tasques de les quals, segons el jutge, no consta cap treball però que Delso va defensar. Ahir també va declarar el representant d'Isolux a Mèxic, Enrique Vargas Tabernero, que va abonar l'operació de compra d'Azul de Cortés i el pagament dels 15,2 milions a Pujol júnior.