L'expresident de la Generalitat Artur Mas va recomanar al seu successor, Carles Puigdemont, «suavitat en les formes i molta fermesa en els continguts» perquè el procés no perdi «pistonada».

En la presentació de la reedició del llibre Cata...què? , que el 1993 va publicar Puigdemont i enguany ha estat actualitzat pel periodista gironí Carles Ribera, Mas va celebrar que la premsa internacional tingui un focus mediàtic permanent situat a Catalunya i va advertir que cal que el món percebi que els partidaris de la independència estan decidits en l'objectiu, tenen actitud dialogant i actitud democràtica.

A més, va avisar de la necessitat que el procés no s'associï a «nacionalisme i a diners», dues qüestions que el perjudicarien.

De la seva banda, Puigdemont va remarcar la importància que el món miri cap a Catalunya i va subratllar que internacionalment se la percep com «l'avantguarda de les transformacions polítiques de l'Estat». Abans que Puigdemont conclogués l'acte, va ser Mas qui va prendre la paraula per destacar «la feina ingent» que societat civil i institucions catalanes han fet els darrers anys. «Les grans mobilitzacions han estat el gran aparador perquè se'ns conegués al món», va reconèixer.

De fet, la rellevància que, per exemple, va aconseguir el procés participatiu del 9-N a nivell internacional va ser, segons ell, el detonant perquè el govern espanyol hagi impulsat els processos penals contra ell i diversos membres de l'anterior equip de Govern.

«Aquella gran repercussió a Europa i al món va encendre les alarmes a Madrid i els va fer sobreactuar», va lamentar. Mas va recomanar a Puigdemont que el paper del Govern i les institucions catalanes es caracteritzi per la «suavitat» en les formes i la «fermesa» en les conviccions, seguint el proverbi llatí Suaviter In Modo, Fortiter In Re.

Mostrar decisió en la voluntat d'assolir l'objectiu, mostrar actitud dialogant i actuar en consonància amb la democràcia són els ingredients de la recepta que l'expresident creu que cal seguir. Segons Mas, a més, cal combatre que el procés sobiranista s'identifiqui amb el «nacionalisme», una terminologia que a Europa «no ven bé» perquè recorda «altres processos històrics», en referència al feixisme dels anys 30.

També cal evitar que l'independentisme català s'associï «egoistament als diners». «Hem de combatre una i altra i ho estem fent bé», va concloure.

Atenció internacional

Quan Puigdemont va publicar el llibre l'any 93, l'atenció internacional que Catalunya rebia era molt inferior a la que rep a partir del 2012, quan comencen les grans manifestacions independentistes. N'estan convençuts Puigdemont, Mas i també el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que els va acompanyar en la presentació a la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona.

De fet, el llibre que Puigdemont va publicar fa més de vint anys explicava fets històrics que havien copsat l'atenció de la premsa estrangera fins als Jocs Olímpics. El periodista gironí Carles Ribera l'ha actualitzat fins al 2016.

El president del Govern va recordar com, durant la Transició, Catalunya ja era percebuda per la premsa estrangera com «l'avantguarda democràtica de l'Estat». 40 anys després, «continua sent l'avantguarda democràtica de les transformacions polítiques» i així creu que queda recollit en el quiosc internacional.

Pel que fa a Oriol Junqueras, va insistir en la importància que creu que el procés sobiranista està agafant al món.

«La realitat nacional és evident que en aquest moment està molt més reconeguda internacionalment perquè és evident que la societat catalana i les institucions estan fent un camí cap a la plena sobirania i l'estatalitat».

Junqueras va recordar com abans de la Guerra de Successió, Catalunya era una nació plenament reconeguda a Europa, fet que va canviar a partir del 1714 quan la monarquia borbònica va intentar «fer-la desaparèixer».

«No només no hem tingut un estat sinó que hi ha un estat que s'ha esforçat reiteradament i de forma consistent en fer-la desaparèixer», va apuntar.

Mas: «Junqueras és Pavarotti»

L'anècdota de l'acte la van protagonitzar Artur Mas i, de manera involuntària, Oriol Junqueras. L'editora de La Campana, l'editorial que publica el llibre de Puigdemont, es va referir al president, al vicepresident i a l'expresident com «els tres tenors». Una comparació que Mas va recuperar quan va prendre la paraula. «Se'ns convidava a fer una actuació de tenors. No sé quin seria jo, però no crec que fos el Pavarotti», va ironitzar tot fixant la vista en Junqueras.

«No sé perquè algú s'ha sentit al·ludit», va expressar mentre els assistents el van acompanyar amb una sonora rialla. «President, entre tu i jo queda el Carreras (Josep) i el Domingo (Plácido). Tu tries primer, que ets el president», va afegir per acabar la broma.