Junts pel Sí (JxSí) va fer valer valer la seva majoria absoluta a la Mesa del Parlament per desestimar les peticions de reconsideració i ratificar la creació de les tres ponències conjuntes de les «lleis de desconnexió», cosa que PSC, PP i C's veuen com una «imposició» que portaran al Constitucional.

Només Junts pel Sí (JxSí) i la CUP -que no està a la Mesa- van recolzar la creació de les esmentades ponències de les lleis d'Hisenda, Seguretat Social i Transitorietat Jurídica, que han estat criticades per la resta dels grups, inclòs Sí Que Es Pot que no obstant això va aclarir que no judicialitzarà un «conflicte» que creu que és «polític». El vicepresident primer del Parlament, el convergent Lluís Maria Corominas, va explicar que la Mesa exposarà els arguments pels quals ratifica la creació de les ponències i desestima les peticions de reconsideració «en una resolució motivada», en què considera que es compleixen els requisits legals.

Així, va al·legar que es compleix amb el que estableix l'article 126 del reglament, que és que la Junta de Portaveus estigui a favor de la resolució, i que hi hagi, com a mínim, dos grups parlamentaris que demanin les ponències conjuntes, Junts pel Sí i la CUP, que sumen la majoria absoluta dels diputats. En aquest sentit, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va indicar, després de la reunió de l'executiu català, que aquestes ponències «són totalment adequades a la llei» i ha animat tots els grups a participar en les mateixes sense idees «premeditades».

No obstant això, Ciutadans va avançar que el seu partit presentarà un recurs d'empara davant el TC ja que «en democràcia cap polític pot silenciar-ne un altre per pensar diferent».

PSC: «És estratègia electoral»

El mateix camí legal recorrerà el PSC, que considera que les esmentades ponències «vulneren» els seus drets com a diputats i són una «estratègia electoral» per «ocultar» el text de les lleis tant com sigui possible per evitar una actuació del mateix TC. El PP també prepara ja el recurs d'empara pel qual considera una «imposició» de les ponències conjuntes per a la lleis de «desconnexió» de l'Estat. En canvi, la CUP va acusar els tres grups que es plantegen recórrer al TC d'estimar «deslegitimar un debat que és legítim» i va demanar«començar a fer política i acabar amb els debats reglamentistes», mentre que JxSí va defensar la seva legitimitat.

Paral·lelament, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, va «convidar»la resta de grups a participar a la comissió del procés constituent que es va iniciar ahir, i va recordar al diputat del PPC Santi Rodríguez que la comissió «està impulsada per uns quants grups que representen una part molt majoritària dels ciutadans», a més que la seva feina pot «beneficiar tots els catalans». .