Una jutge de Barcelona va arxivar la causa contra l'escriptor supervendes Ildefonso Falcones, en concloure que no va defraudar a Hisenda 1,4 milions d'euros en el pagament de l'IPRF pels beneficis de les seves obres perquè va transferir els drets d'autor a una societat pròpia abans del seu èxit editorial. En un acte, a què va tenir accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona, Elena Carasol, acorda el sobreseïment provisional de la causa oberta contra l'escriptor supervendes barceloní i la seva dona, representats per l'advocat Emilio Zegrí.

Falcones va ser imputat arran d'una querella de la Fiscalia, que l'acusava de tres delictes contra la Hisenda Pública per defraudar suposadament 1,4 milions d'euros en el pagament de l'IPRF entre els anys 2009 i 2011 al transmetre a societats radicades fora d'Espanya els drets d'autor de les seves obres, com «L'Església del Mar».

En la querella, el fiscal acusava en concret Falcones per «idear i executar» un sistema que li va permetre defraudar 757.692 euros el 2009, 464.800 euros el 2010 i de 254.507 euros el 2011 servint-se d'un entramat d'empreses per ocultar part dels beneficis que li reportaven les seves obres. La jutge conclou en el seu acte, que es pot recórrer, que existeixen arguments que impedeixen considerar l'escriptor com a titular dels drets.