El risc de pobresa en dones ha crescut un 2,8% en un any, segons dades aportades per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. La taxa femenina ha passat del 18,8% a l'any 2013 al 21,6%, al 2014, l'últim període del que es tenen xifres. En canvi, el mateix indicador en homes ha registrat un lleuger descens de mig punt, passant del 20,7% al 20,2%. La Taula del Tercer Sector també ha denunciat una bretxa salarial de 8.000 euros bruts anuals entre homes i dones en contractes indefinits, mentre que en la mitjana, la diferència es situa en els 3.513 euros. Són dades recollides a l'informe 'La feminització de la pobresa', que s'ha presentat aquest dimarts amb un debat a l'Ateneu Barcelonès en motiu del Dia de la Dona.

La coordinadora de l'estudi i vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, Sònia Fuertes, ha remarcat que "cada vegada hi ha més dones en risc de pobresa a Catalunya". "Estem parlant d'una vulneració dels drets fonamentals de les dones, que no només viuen un empobriment material, sinó també un empitjorament de les seves condicions de vida, el que dificulta les possibilitats de promoció social", ha sentenciat.

L'informe, elaborat per la periodista Elisenda Rovira, destaca que el creixement del risc de pobresa femenina ha tingut especial incidència en el principal període de vida laboral, dels 16 als 64 anys, que ha passat d'un 19,5% l'any 2013 a un 21,8% al 2014, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT). Més enllà dels 65 anys la taxa en dones ha augmentat del 13,7% al 15,1%. En canvi, les xifres en la població masculina reflecteixen una disminució del 20% al 19,3% en edat d'ocupació, però un augment del 10,7% al 13,4% en els majors de 65 anys.

Tot i això, la Taula del Tercer Sector alerta que tenir feina no garanteix una situació de benestar, ja que un 13,1% de les dones que treballen a Catalunya es troben en risc de pobresa. En aquest cas, la diferència és de 3 punts respecte els homes, amb una taxa del 10,5%.

El document atribueix la pobresa femenina a "la menor participació de les dones en el mercat laboral i el no reconeixement econòmic ni social d'altres feines que assumeixen les dones de manera majoritària", com les tasques de manteniment de la llar. La població femenina activa al quart trimestre del 2015 ha estat del 56,8%, mentre que el valor masculí supera el 67%, una distància de 10 punts.

Pel que fa a la taxa d'ocupació, l'estudi situa la diferència mínima en la taxa d'ocupació entre homes i dones a l'any 2013, en els 7,9 punts, una xifra que s'ha eixamplat el 2015 fins als 9,8. L'any passat la dada "es va estancar" en un 46% en dones, mentre en el cas dels homes, va créixer gairebé 2 punts, fins al 55,8%, segons les dades de l'IDESCAT recollides a l'informe.

"Amb el primer esclat de la crisi van caure els grans sectors masculins. El que està passant ara en els últims anys, en els temps de la recuperació econòmica és un augment de l'atur per les dones, mentre es crea més ocupació masculina", ha senyalat Fina Rubio, presidenta de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social (DDIPAS), que ha participat al debat juntament amb Mercè Darnell, cap de Programes i Serveis de Càritas Barcelona, Paola Contreras, representant de Mujeres Pa'lante i el director adjunt del diari Ara, Ignasi Aragay, que n'ha estat el moderador.

"Famílies monomarentals"

'La feminització de la pobresa' posa el focus en la situació socioeconòmica de famílies monoparentals, amb una taxa de risc de pobresa del 42,8% el 2014, ja que en un 90% dels casos les dones encapçalen el nucli familiar. Sobre aquest aspecte, Mercè Darnell ha expressat que s'hauria de parlar de "famílies monomarentals".

La Taula del Tercer Sector també ressalta que "les dones dediquen el doble de temps que els homes a les tasques de la llar i la família" i a més, el total que es dedica a aquestes feines "és gairebé tan elevat com el que es destina al treball remunerat", amb 21 hores i 21 minuts setmanals, i 23 hores i 13 minuts, respectivament.

La Taula del Tercer Sector demana "intensificar la mirada de gènere"

D'altra banda, Sònia Fuertes ha assegurat que "sovint és difícil obtenir dades segregades per gènere i això contribueix a invisibilitzar determinades situacions". "En alguns casos aquestes dades fan referència als ingressos de tota la unitat familiar, i no de les dones individualment, de manera que no mostren la realitat. Part de la pobresa femenina queda oculta en les xifres oficials", ha afegit.

En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector demana "intensificar la mirada de gènere en la lluita contra la pobresa", a través de "l'empoderament de la persona", ja que existeix una "relació directa entre el procés d'empobriment i el gènere".