L'exconseller de Presidència i diputat de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, es va proclamar ahir víctima d'una querella política davant del jutge que investiga el 9-N, però es va negar a donar explicacions concretes sobre el seu paper en la consulta al·legant que espera fer-ho davant el Tribunal Suprem.

En la seva declaració voluntària davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manel Abril, que investiga la querella del 9-N, Homs va pronunciar un discurs eminentment polític després de negar-se a contestar a les preguntes de la Fiscalia, argumentant que la querella va ser impulsada pel Govern de l'Estat contra el sobiranisme català, segons fonts judicials.

Per alta banda, els ordinadors que la Generalitat va subministrar per a la celebració de la consulta sobiranista del 9-N, que havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional (TC), portaven imprès el logotip de la conselleria d'Ensenyament, segons va afirmar ahir un testimoni.

Tal i com van informar fonts judicials, el testimoni, un exempleat de l'empresa Inet Inst S.L., que es va encarregar del repartiment i manteniment tècnic dels ordinadors que la Generalitat va comprar per a la consulta alternativa, va comparèixer davant del magistrat per declarar que l'empresa per a la qual treballava, que estava subcontractada per Fujitsu, li va pagar 200 euros al dia per estar de guàrdia el dissabte 8 de novembre i el diumenge 9 de novembre, dates què va comprovar que els ordinadors que es van repartir per a la consulta portaven el logotip imprès d'Ensenyament.

També van declarar ahir com a testimonis representants de les empreses 10Denchehipahard SL i Inet Inst S.L, que es van limitar a sostenir que les seves labors es va centrar estrictament en allò estipulat pel Govern.

Homs veu el PP al darrere

Homs també va denunciar ahir que l'investiguen judicialment ara arran del 9-N per ser portaveu d'un grup al Congrés que podria ser «determinant» en la configuració d'un Govern «que no seria el del PP».

Després de la seva declaració voluntària davant del TSJC, Homs va oferir una roda de premsa en la qual va explicar que s'ha fet «responsable» de les seves accions com a conseller durant el 9-N ja que ell, com a màxim responsable dels serveis jurídics de la Generalitat, donava explicacions al president Artur Mas de la legalitat de la consulta. Però, en ser reclamat per la Fiscalia, mesos després que ja declaren Mas i dues conselleres, Homs va jutjar que «aquest és un procés que només s'explica per raons d'oportunitat política», i el va vincular amb els resultats de les eleccions catalanes del 27-S i la seva actual posició de portaveu de DL al Congrés.«No es pot deixar de considerar que el fet que ara la Fiscalia demani que se m'imputi o se m'investigui és perquè hi ha hagut el 27-S i és perquè sóc el portaveu d'un grup parlamentari -DL- que podria arribar a ser determinant en la configuració d'un Govern que no seria el del PP», va dir.

En aquest sentit, l'exconseller va afirmar que «a aquestes alçades» creu que hi ha hagut «de tot menys independència» entre la Fiscalia i el PP. Homs va recordar que la Fiscalia en un primer moment va considerar que no hi havia motius per recórrer la consulta del 9-N i després sí que ho va fer, segons el seu parer, per l'«abús de posició i de dret» del Govern del PP, que creu que va tenir un «mal perdre» després dels resultats de les catalanes. Homs, que va comparèixer assistit per un advocat sense la condició formal d'investigat perquè només pot ser-ho davant el Suprem, va intervenir durant prop d'una hora davant el magistrat, seguint un guió escrit en un paper en el qual va acusar la Fiscalia d'actuar contra ell per interès polític, donat el seu actual càrrec de president del grup de DL al Congrés.

Suport sobiranista

En abandonar del Palau de Justícia, on va declarar acompanyat de la seva dona i acompanyat per la majoria de membres del Govern català, Homs va ser rebut amb crits de joia i crits d'«independència» per desenes de persones que seguien concentrades a les portes de l'edifici en suport a l'exconseller. Entre els consellers que acompanyaven Homs en arribar al TSJC no hi figurava el titular de Justícia, Carles Mundó, a diferència del que va passar quan l'expresident de la Generalitat Artur Mas va anar a declarar pel 9-N el mes d'octubre passat.

La presència del llavors conseller de Justícia, Germà Gordó, que ahir tanmateix figurava entre la comitiva que acompanyava l'exconseller de Presidència, va causar malestar entre la judicatura catalana, que també va criticar les concentracions de suport convocades a les portes de l'edifici.