"A vegades tinc la sensació que molta gent del camp del sobiranisme encara no entén que el 2019 no tindrem unes eleccions municipals espanyoles a Catalunya [...], jo sóc dels que penso que no". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho ha dit així en una entrevista que publica aquest diumenge el diari digital 'Elnacional.cat', que deixa enrere la versió blog. Al text, el cap de l'executiu català defensa els passos del procés constituent, la convocatòria d'un referèndum i "proclamar efectivament la independència". Per això, diu que "en un determinat moment" anunciaran "públicament que es comença a actuar com un Estat independent" per aprovar lleis que, si no, serien inconstitucionals. "Sense generar cap buit legal, [...] el referèndum serà legal i institucional". A més, es mostra disposat a "considerar molt seriosament" la proposta d'un referèndum des de l'Estat i no dubta que la CUP donarà suport als pressupostos.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat convençut que la desconnexió d'Espanya tirarà endavant. "Treballaré perquè això passi, que és l´encàrrec que tinc del Parlament i de les urnes", ha assegurat Puigdemont en una entrevista al nou diari digital en català 'ElNacional.cat'. "El nostre full de ruta és inalterable. Continua el seu camí, passi el que passi. No hi ha res que ho aturi", ha reflexionat en veu alta.

Amb tot, el president de la Generalitat ha assegurat que "si algú té alguna proposta a fer-nos, sempre estem disposats a escoltar". "Si algú de l´altre costat ens proposa un referèndum tenim l´obligació de considerar-ho molt seriosament", ha defensat. "Dit això, pràcticament no dono cap opció que cap força política governant a l´Estat espanyol estigui en condicions de proposar-ho", ha admès Puigdemont.

El president de la Generalitat ha considerat que no té per què parlar amb Rajoy, "un president en funcions de qüestions que no està al seu abast respondre". "Si ell m´hagués demanat de veure´ns hi hauria anat sense cap problema. Però em sembla que ja no estem en aquesta tessitura i, molt probablement, aquesta entrevista ja no es produirà", ha detallat.

Preguntat per si CDC i ERC han de presentar candidatures separades si hi torna a haver-hi eleccions al Congrés, Puigdemont ha recordat que "junts hem guanyat les eleccions a Catalunya. Separats a les espanyoles, vam perdre perquè va guanyar una altra candidatura".

Puigdemont no pot concebre la possibilitat de no tenir pressupostos i creu que la CUP els permetrà aprovar-los. En aquest sentit ha destacat que "formen part del campament base per fer el que volem fer". "No podem fer segons quines coses i menys el pla de xoc social si no tenim pressupostos", ha afirmat el president de la Generalitat. . "Si hem tingut el suport en la pròrroga pressupostària a uns pressupostos que no tenien tant compromís social com els que estem fent, no puc concebre un altre vot que no sigui el suport", ha reflexionat.

Neix el diari digital 'ElNacional.cat'

El Nacional.cat, és el nou projecte periodístic impulsat per José Antich, que va ser durant 14 anys director de 'La Vanguardia', ja està a la xarxa com a diari digital. Nascut com a blog el 10 de setembre del 2015, el nou mitjà engega amb el repte d´esdevenir un referent del periodisme transformador en un entorn digital. La nova publicació ha nascut amb voluntat generalista, tot i que posarà especial èmfasi en la informació política i econòmica catalana. El nou mitjà té una plantilla d'una quarantena de persones. El diari oferirà els continguts en obert i de forma gratuïta i els subscriptors podran tenir un avançament de les informacions.