Nou membres del consell d'administració d'Isolux Corsán van defensar ahir davant del jutge la transparència i conveniència per a aquesta empresa d'una operació que va fer la companyia amb Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, per la que se li van pagar 15,2 milions d'euros.

Tots nou van declarar ahir com a testimonis davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l'origen de la fortuna del primogènit i si els seus treballs per a diverses empreses adjudicatàries d'obres públiques a Catalunya podrien respondre a comissions per la seva intermediació en aquestes concessions.

Segons fonts presents en la declaració consultades per Efe, els consellers, entre els quals hi havia Javier Gómez Navarro Navarrete, exministre de Comerç i Turisme durant el govern socialista de Felipe González, van defensar la legalitat d'una operació investigada pel magistrat.

Es tracta del projecte urbanístic Azul de Cortés (a la regió mexicana de Baixa Califòrnia), que l'empresa de construcció i infraestructures va adquirir el 2008. Isolux va pagar llavors a Jordi Pujol fill 15,2 milions d'euros per la seva part en aquest projecte, una operació que el jutge considera sospitosa perquè només dos anys abans Júnior l'havia comprat per només 1,2 milions.

Respecte a aquesta compra, els membres del consell d'administració van dir al jutge que va ser una operació transparent, assessorada i documentada. També van afirmar que, des d'un punt de vista econòmic, va ser una compra racional per al grup.

El magistrat també investiga la veracitat de la labor que va fer Pujol Ferrusola per a Isolux per dues intermediacions a Mèxic i Gabon, els detalls de les quals els consellers han detallat al jutge.

Al país centreamericà, tres empreses de Pujol fill van cobrar 1,2 milions d'euros d'Isolux per col·laborar en projectes de construcció i concessions d'infraestructures.

Júnior va cobrar 650.000 euros més de l'empresa per contractes de consultoria a Gabon, dels quals, segons el jutge, no consta cap treball.

La citació dels consellers es va produïr a petició del president d'Isolux, Luis Delso, qui un escrit dirigit al jutge va afirmar que no va signar «ni un sol document» relatiu a les operacions investigades.

Els nou consellers que van declarar són: Juan José Ávila González, Javier Gómez Navarro Navarrete (exministre socialista de Comerç i Turisme), José Gomis Cañete (vicepresident d'Isolux), Serafín González Morcillo, Antonio Martínez Borrallo, Ángel Serrano Martínez-Estellez, Francisco Moure Barrio, Juan Oderiz San Martín i Antonio Portela.

Per avui, el jutge ha citat, també com a testimonis, tres membres més del consell d'administració (Alberto Leopoldo Rodado, Antonio de Padua Portela Álvarez i Enrique Vargas Tabernero), així com dos empresaris (José Augusto Ferrería i José Herrero Egaña, nebot d'Ignacio López del Hierro, marit de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal).

També compareixerà en qualitat d'investigat Luis Delso, que estava ja imputat en aquesta causa.