El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assenyalar ahir que a Catalunya "la investidura es va resoldre en l'últim moment, en el temps de descompte, però la paràlisi política continua", perquè, va dir, el camí cap a la independència empès pel Govern "no compta amb el suport de la ciutadania". En la seva intervenció davant el Consell Nacional del PSC i després d'esmentar algunes contradiccions en les quals han incorregut, segons va dir, les forces independentistes, "apel·lant a un Tribunal Constitucional del qual volen separar-se o canviant el nom del departament d'Exteriors", Iceta va assenyalar que "no es pot enganyar la gent, no hi ha canvi unilateral cap a la independència".

Iceta va posar de manifest que l'acord de Junts x Sí i la CUP "fa aigües, aigües Ter-Llobregat". "Fa aigües en relació amb el BCN World i la consulta que es vol fer a la població, en relació amb què fer amb el monument franquista de Tortosa, i en relació amb els pressupostos", va resumir. "Aquest no és el govern que mereixen els catalans i l'únic consol que ens queda és que només falten 16 mesos (per a un eventual fi de la legislatura), però Catalunya no pot esperar aquest temps", va concloure el primer secretari dels socialistes catalans.

El dirigent del PSC va considerar que el partit ha de confiar en el seu camí, "no exempt de dificultats, amb pluralitat i debat obert però també amb cohesió interna".

En clau estatal, Iceta va reiterar la petició a Podem que se sumi a la proposta del PSOE i Ciutadans per formar govern a Espanya, perquè, va assenyalar, "no volem esperar a unes noves eleccions per posar en marxa el canvi". Precisament per això va advertir a Pablo Iglesias: "El rellotge del canvi s'ha posat en marxa: tic-tac, tic-tac".

A més, va exposar un informe polític en el qual va remarcar que "no hi ha una majoria suficient d'esquerres" al Congrés i que no és possible sumar els sobiranistes.

El congrés, a l'octubre

Per al disseny d'un nou PSC "modern, dialogant, més jove, més plural", Iceta va proposar "un congrés, que ha de ser poc ordinari, modern, que no s'encavalqui amb un procés electoral" i que tindria lloc els dies 28, 29 i 30 d'octubre, "encara que les dates es podrien ajustar si es produeixen canvis que ho aconsellin".

Iceta va acabar la seva intervenció en el Consell Nacional amb la frase de reminiscències cinematogràfiques: "Que la força i l'encert ens acompanyi".