L'exconseller de Presidència i diputat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, declara avui davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la consulta del 9-N, voluntàriament i amb advocat, abans que el Tribunal Suprem assumeixi el cas, per la seva condició d'aforat del Congrés. Homs declara a petició pròpia davant del jutge del TSJC, Joan Manel Abril, que instrueix la causa oberta contra l'expresident Artur Mas per la consulta, després que la Fiscalia va demanar que el Suprem l'investigués per desobediència, davant els indicis que va ordenar seguir amb els preparatius del 9N una vegada havia estat suspès pel Tribunal Constitucional.

En una iniciativa prevista a la llei però gairebé sense precedents, el jutge va oferir a Homs la possibilitat de declarar davant el TSJC i de sol·licitar les diligències que cregués oportunes, abans de remetre el cas al Suprem, al qual correspon enjudiciar l'exconseller perquè des de les últimes eleccions generals és diputat del Congrés.

D'aquesta manera, Homs compareixerà davant del jutge amb els drets d'un imputat, encara que sense ser formalment investigat, atès que aquesta condició només li pot acordar el Tribunal Suprem, davant el que és aforat.

La Fiscalia va demanar al TSJC que remetés al Suprem un escrit motivat amb els indicis que segons el seu parer incriminen Homs en la causa del 9N, però que l'alt tribunal seguís instruint la resta de la causa, que es dirigeix contra Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega. Una vegada prengui declaració a Homs i practiqui les eventuals diligències que la seva defensa pugui sol·licitar-li, el magistrat haurà de decidir si remet el cas al Suprem, com una peça separada de la causa del 9-N, o si li traspassa tota la investigació relacionada amb la votació independentista.