Turquia ha denegat l'accés i ha expulsat la diputada de la CUP Mireia Vehí, que viatjava amb l'activista feminista Maria Juez cap al Kurdistan turc, per participar en una marxa feminista amb motiu del 8 de març, dins d'una delegació internacional. Vehí ha explicat que han passat "molta por" durant les 17 hores que han estat retingudes a l'aeroport d'Istanbul, on van fer escala aquest divendres per arribar a Diyarbakir. "No parlaven anglès, només feien que cridar, molt agressius, no enteníem res, no teníem clar què passaria [...], nervis, por, inseguretat; la veritat és que no feia gaire gràcia", ha assegurat Vehí. La diputada cupaire ha explicat que en aterrar els van treure ordinadors, mòbils i altres pertinences en comprovar el seu destí. "Ens deien que érem gent perillosa, que això era terrorisme, per impedir arribar i veure la massacre que hi estan fent, ho tenim claríssim", ha reblat en tornar aquest dissabte a la tarda a Barcelona.

La diputada cupaire es va desplaçar aquest divendres de de Barcelona cap a Turquia per participar en una marxa "democràtica, per la pau" que organitza el moviment feminista kurd, segons ha explicat en una conversa telefònica amb l'ACN. En aterrar a Istanbul ha explicat que les autoritats turques la van tancar en una sala de l'aeroport amb Juez, i que no les van deixar trucar ni comunicar-se. Fonts de la CUP han explicat que se les va amenaçar amb fer ús de la violència si insistien en poder trucar.

Segons Vehí al darrere de tot plegat hi ha la voluntat d'evitar que veiessin "la massacre que fan" a la zona kurda. "Ho tenim claríssim". Les hores a l'aeroport van passar entre" por, nervis i inseguretat". "No parlaven anglès, només feien que cridar, molt agressius, no enteníem res, no deixaven comunicar-nos", tampoc quan els van sol·licitar que truquessin ells a l'ambaixada espanyola a Ankara. "No teníem clar què passaria, ens van dir que ens deportarien però a l'hora que havia de sortir l'avió tampoc ens venien a buscar", ha relatat. Tot plegat entre mesures "autoritàries" i "zero garanties democràtiques".

Després dels fets, Vehí manté la condemna a les pràctiques de Turquia i considera que l'expulsió d'observadors internacionals "és una pista" que evidencia que l'estat turc "té pràctiques democràticament nefastes, repressives, d'aniquilació del poble kurd". Per això ha reivindicat la solidaritat internacional i no ha descartat més endavant "prendre mesures".

Vehí i Juez eren part d'una delegació on, entre d'altres, també participa l'eurodiputat per Podem, Miguel Urban. La CUP ha afirmat que ni Vehí ni Juez havien estat anteriorment ni a Turquia ni en concret al Kurdistan.