La Generalitat de Catalunya s'enfonsa cada vegada més en la categoria de bo escombraries amb inusitat augment de la tensió des que Oriol Junqueras és vicepresident econòmic. Standard & Poor's ha situat la qualificació de la Generalitat a BB- "amb perspectiva negativa", el que implica una imminent degradació a B, que és l'esgraó més baix dins ja del bo escombraries que haurà tingut la Generalitat des de l'inici de la crisi.

De moment queda "en perspectiva negativa", perquè Junqueras ha pres una iniciativa inusual: impugnar la rebaixa del ràting de Catalunya. Segons un comunicat oficial de l'agència, "la Generalitat de Catalunya ha presentat un recurs" i S&P espera resoldre'l "d'aquí a dues setmanes". Mentrestant, frena la degradació del ràting, però sí avisa els inversors que la decisió sobre el govern que presideix Carles Puigdemont pot ser imminent. L'agència valora el deteriorament dels comptes públics catalans i com la tensió amb el Govern central pot minar la seva única font de finançament: el Fons de Liquiditat Autonòmica.

El líder d'Esquerra Republicana no ha cancel·lat, com l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, els contractes amb les agències internacionals de qualificació, però sí que ha pres la molt inusual decisió d'impugnar el resultat en considerar-lo negatiu. El Govern central no ha utilitzat aquest instrument del recurs a les contínues rebaixes de qualificació que va patir Espanya a partir de 2010.

L'agència manté per a València la nota a BB (bo escombraries), amb perspectiva estable, a causa de que l'autonomia té una situació pressupostària feble i una reduïda capacitat per reduir les despeses en comparació amb altres autonomies del règim comú. No obstant això espera que aquesta comunitat segueixi reduint els seus dèficits durant el període 2016-2018 gràcies a la favorable situació econòmica, però a un ritme més lent del previst inicialment.

La perspectiva estable que li atorga està motivada per l'expectativa que la situació econòmica i pressupostària continuï millorant i pel suport financer que l'autonomia rebrà del Govern central.

S&P va rebaixar la qualificació d'Aragó de BBB a BBB- per un previsible alentiment en la contenció del dèficit i també l'endeutament.