L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va alertar ahir que empreses amb afany de lucre s'emporten més de 200 milions d'euros l'any del pressupost públic (Generalitat-Ajuntament de Barcelona) de l'atenció sanitària (hospitalària, sociosanitària i de transport), a la ciutat.

L'alcaldessa Colau va presentar un informe sobre la privatització i «mercantilització» de l'assistència sanitària pública a la ciutat de Barcelona resultat de dos estudis encarregats pel govern municipal per orientar les seves polítiques en matèria de sanitat i sustentar el nou model de Salut que proposa.

«L'informe ens permet veure com avui més de 200 milions d'euros, que és molts diners, un 10% del pressupost públic d'atenció sanitària, que es contracten amb empreses, no només privades, sinó amb afany de lucre», va assenyalar l'alcaldessa que va puntualitzar que això «pot topar» amb la garantia dels serveis bàsics des del sector públic.

Ada Colau va insistir en la necessitat de superar «la inèrcia privatitzadora» en l'àmbit de la Salut dels últims anys i «reforçar la presència pública per garantir el millor servei als ciutadans».

L'informe analitza cadascuna de les línies assistencials i constata que, en l'àmbit de l'atenció sociosanitària, el pes dels proveïdors privats amb ànim de lucre és del 48%, i és àmpliament majoritari en la rehabilitació extrahospitalària o el transport sanitari, amb situacions com el 100% del transport sanitari no urgent.

L'informe constata que en l'àmbit de l'atenció hospitalària a Barcelona la contractació a societats mercantils de propietat privada suposa un 4% (58,9 milions d'euros) i només en un cas, el de l'Hospital Universitari del Sagrat Cor, el departament de Salut de la Generalitat estudia revertir la seva privatització.

«Revertir privatitzacions»

En la presentació, la comissionada de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, va manifestar el suport de l'Ajuntament de Barcelona al procés iniciat per la Generalitat al Sagrat Cor, però va reclamart al conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, que vagi «més enllà i reverteixi algunes privatitzacions» en matèria d'atenció sociosanitària, rehabilitació i transport sanitari.

Gemma Tarafa va demanar «blindar» les lleis espanyola i catalana de Sanitat perquè no es pugui transferir la provisió de sanitat pública a empreses mercantils i establir un límit de pressupost perquè la sanitat no es vegi afectada per les retallades.

Tarafa va denunciar que les entitats concertades i privades que reben recursos públics no estan complint encara amb l'obligació de complir la llei de transparència i retre comptes informació econòmica i de plantilles.

La comissionada va recordar que de les competències a Salut que té l'Ajuntament de Barcelona en virtut de la Carta Municipal, només les de salut pública són exclusives i la resta estan compartides amb la Generalitat.

Tarafa va explicar que ja s'ha reunit amb el conseller i que la setmana que ve presentarà la proposta municipal de línies estratègiques d'intervenció en una reunió del Consorci Sanitari de Barcelona (en què estan la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona) amb l'objectiu de consensuar-les.

En la mateixa roda de premsa, la comissionada Tarafa va anunciar que ja està fet el calendari per reobrir els 150 llits tancats del sociosanitari de Fòrum.