El Parlament va instar el Govern a reconsiderar el tancament de totes les línies de l'escola pública previstes per al proper curs, a no suprimir-ne cap de manera unilateral i a mantenir totes les línies en el procés de preinscripció.

Ho va fer, tot i l'oposició del grup majoritari a la cambra. La CUP va evidenciar diferències en el model educatiu amb JxSí i li va fer perdre aquestes votacions. L'altra nota destacada de la moció presentada pel PSC va ser que el Parlament va instar l'executiu a recuperar els 1.600 euros per plaça/any a les escoles bressol municipals.

En aquest cas, la CUP va respectar l'acord amb l'executiu i hi va votar en contra, tot apuntant a la precària situació de les finances de la Generalitat. La portaveu parlamentària de JxSí, Marta Rovira, es va equivocar a l'hora de marcar el sentit del vot del seu grup i només 12 dels 62 diputats han acabat rebutjant aquest punt. Rovira va assumir l'error i va remarcar que la posició de JxSí és contrària a recuperar el finançament dels 1.600 euros per plaça/any «tot i que el Parlament va aprovar aquest punt.

L'aportació de la Generalitat pel finançament de les places d'escola bressol municipal és avui nul·la i tot apunta que ho continuarà sent en els propers pressupostos. La llei d'Educació marca un mínim de 1.600 euros per plaça, quantitat que es va estar subvencionant fins el curs 20112012.

A partir d'aleshores l'aportació va anar reduint-se progressivament fins a desaparèixer completament en els pressupostos del 2015. En la moció s'insta el Govern a recuperar els 1.600 euros i anar pujant-los progressivament fins els 1.800.

Des de JxSí, Anna Simó va subratllar que «governar és prioritzar», fet pel qual han optat per oposar-se, tant a l'aportació a les escoles bressol (un error ha fet canviar el vot de la majoria del grup), com a la recuperació de la sisena hora (rebutjada amb els vots de JxSí i PPC), a la reconsideració del tancament de les línies previstes pel Departament d'Ensenyament i al manteniment de totes les línies educatives en el procés de preinscripció.

Per unanimitat van quedar aprovats altres punts: «incrementar progressivament els recursos del sistema educatiu fins a situar-se com a mínim en el 6% del PIB; elaborar un calendari per l'execució de les obres de construcció i remodelació dels diferents centres escolars amb greus mancances estructurals abans de finalitzar el curs 2015-2016; baixar les ràtios d'alumnes per classe, en especials en els grups de P3 de centres ubicats en entorns d'alta complexitat; i a convocar de manera urgent les oposicions per a la provisió de places de docents i inspectors educatius.

Per altra banda, Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP van votar en contra d'una moció presentada pel PPC que tenia com a objectiu accelerar el projecte de BCN World i evitar la consulta promesa pel Govern. El PSC va rebutjar aquest referèndum però va demanar que, si s'acaba duent a terme, es limiti a la comarca del Tarragonès i es faci sota el paraigües de la llei de consultes.

Moció sobre BCNWorld

El diputat de JxSí Roger Torrent va titllar la iniciativa parlamentària dels populars d'«oportunista» i va assegurar que l'executiu vol «revisar i impulsar» el projecte perquè sigui «realista». Per la seva part, Alejandro Fernández (PPC) va acusar el Govern i les forces sobiranistes de «castigar» els tarragonins per no sentir-se independentistes: «no portin la gent honrada a la misèria». La moció del PPC, transaccionada amb Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí que es Pot, pretenia fer «desistir» el Govern de la seva intenció de realitzar una consulta sobre BCN World i, alhora, refermar «la continuïtat» del projecte. Així, es volia accelerar la tramitació del text refós del Pla Director Urbanístic del Centre Recreatiu Turístic de Vila-Seca i Salou perquè el projecte fos aprovat «definitivament».