El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat aquest dimarts en un article a 'The Guardian' que afrontar la situació a Catalunya "és l'única manera d'evitar la inestabilitat a Espanya", i això vol dir celebrar un referèndum. En un article que s'ha publicat coincidint amb el debat d'investidura al Congrés dels Diputats, Puigdemont ha instat PSOE, C's i Podem a tenir el "coratge" de convocar un referèndum, i no repetir així "l'obstruccionisme" que ha demostrat fins ara el PP de Mariano Rajoy. Això, al seu parer, "seria molt millor per a Espanya i per al conjunt d'Europa", ja que evitaria unes noves eleccions que ajornarien l'elecció d'un nou govern, en el millor dels casos, fins al setembre.

El president ha constatat que el "bloqueig polític" que es viu a Madrid ha introduït una nova dinàmica directament relacionada amb Catalunya, que "juga un paper clau a l'hora d'aconseguir un govern estable a Madrid". En aquest punt, ha recordat la possibilitat d'un govern del PSOE amb C's i Podem, o un pacte entre socialistes, Podem i els partits independentistes, que "podrien oferir els vots crucials" si el referèndum està garantit, o si més no una abstenció.

"Els partits espanyols han de tractar la qüestió catalana amb la seriositat que mereix. Seria molt millor per a Espanya i per al conjunt d'Europa si poguessin tenir el coratge polític d'acordar un referèndum a Catalunya", ha remarcat Puigdemont, que alhora ha advertit que si les formacions polítiques de l'Estat segueixen esquivant aquest tema, es veuran obligats a convocar noves eleccions al juny".

En aquest sentit, ha considerat "crucial" que es formi un govern "prou fort" com per "comprometre's políticament amb Catalunya" en lloc de seguir posant en pràctica "l'obstruccionisme legal dels anys de Rajoy". Però sobretot, ha reconegut que és "frustrant" no tenir que no hi hagi cap interlocutor amb qui poder dialogar.

De fet, Puigdemont ha remarcat que el "buit" de poder a Espanya i la falta de "lideratge" preocupen també a les institucions europees, una "incertesa" que se suma a d´altres crisis que colpegen la Unió Europea "com el drama dels refugiats, el Brexit, la guerra de Síria o la crisi de l´Eurozona".

Ara bé, el president també ha avisat que si l'Estat segueix sense concedir el referèndum a Catalunya, el Govern seguirà avançant en el seu full de ruta de divuit mesos. En tot cas, ha reiterat que seria molt millor apostar pel "diàleg seriós" entre Catalunya i Espanya que no pas continuar amb "la negació de la qüestió i la utilització del Tribunal Constitucional".