El ple del Parlament va donar ahir via lliure a la tramitació d'una proposició de llei que té com a finalitat revertir la privatització de l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), després que la CUP hagi deixat sola Junts pel Sí (JxSí), cosa que va provocar que hagi perdut la seva primera votació.

La proposició de llei, que va ser presentada pel PSC, seguirà a partir d'ara tramitant-se en comissió després de votar tots els grups de l'oposició en contra de l'esmena a la totalitat de Junts pel Sí, amb la qual cosa va ser rebutjada per 62 a favor i 71 en contra.

La proposició de llei planteja que la Generalitat torni a gestionar directament els béns i instal·lacions de la xarxa d'ATLL, que són de la seva titularitat malgrat haver venut a Acciona la concessió del subministrament d'aigua, aprofitant la circumstància que la concessió va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver-se comès irregularitats.

El text, que pot ser modificat pels grups en comissió, preveu que es constitueixi una societat mercantil íntegrament participada per la Generalitat, que s'encarregarà d'aquesta gestió, si bé transitòriament serà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'entitat que prestarà aquest servei.

El diputat del PSC Jordi Terrades va destacar que «ni una sola vegada als tribunals s'ha donat la raó al Govern català en defensar el nyap jurídic que va cometre en privatitzar ATLL», ja que «ja hi ha tres sentències del TSJC en les quals es declara nul tot el procés d'adjudicació».

Terrades i la resta de portaveus de l'oposició van coincidir a assenyalar que ATLL era una empresa pública viable, malgrat que en el moment de ser privatitzada tenia pèrdues assumibles, ja que els seus actius eren molt superiors als seus passius. La CUP, que abans de començar el debat de la proposició de llei va mantenir una reunió amb JxSí per intentar evitar que l'esquerra antisistema recolzés l'esmena a la totalitat, va decidir finalment votar juntament a la resta de grups, deixant sola la coalició que governa la Generalitat.

La CUP carrega contra el PSC

Benet Salellas es va desmarcar en nom de la CUP de la posició de JxSí i va defensar «blindar» el caràcter públic de l'aigua en els treballs en ponència, si bé va criticar el «postureig polític» dels socialistes.

Va retreure, en aquest sentit, al PSC que hagi promogut polítiques de privatització de serveis públics, de la seva gestió i unes tarifes «més cares», i va denunciar «portes giratòries» com en el cas de l'exsecretària del Govern de José Montilla i exdiputada Laia Bonet, que és «ni més ni menys directiva d'ATLL».

«Volem que la gestió de l'aigua sigui completament pública, però combatrem la hipocresia i el cinisme parlamentari», va advertir Salellas, qui va recordar així que PSC i SíQueEsPot van votar en contra d'una moció del seu partit sobre ATLL. En defensa de l'esmena a la totalitat, el diputat de Junts pel Sí Marc Sanglas va considerar que en la proposició de llei «es barregen conceptes» i «s'introdueixen elements de confusió», encara que va dir compartir «que alguna cosa no s'ha fet bé».

Per a JxSí la proposta «és inoportuna» ja que el més adequat hauria estat «esperar a la resolució de l'expedient informatiu obert per la Generalitat a la concessionària, i esperar també la sentència del recurs davant el Tribunal Suprem, perquè si aquesta confirma l'anul·lació, la Generalitat no haurà d'indemnitzar».

Segons Sanglas, la proposta «és una mesura "chavista", sense tenir en compte les repercussions», ja que JxSí estima en 1.200 milions d'euros l'impacte econòmic que suposa trencar el contracte unilateralment, una xifra que ha estat qüestionada per altres grups.

Des de Ciutadans, Marina Bravo va assenyalar que «tenint en compte que la conca Ter-Llobregat subministra el 60% de l'aigua que consumeixen els catalans, es tracta d'un subministrament estratègic», i va lamentar que la privatització es fes «a corre-cuita a través de les lleis òmnibus: és un nyap».

Des de Catalunya Sí que es pot, Hortènsia Grau va destacar que la iniciativa és oportuna perquè significa començar a revertir la privatització. De la seva banda, el diputat del PPC Santi Rodríguez va argumentar que el seu partit va defensar el 2012 la gestió «indirecta» d'ATLL a causa de la seva situació econòmica i financera, però va assegurar que durant aquest procés no hi ha hagut «transparència».

Per altra banda, ahir també es va constituïr el grup de treball sobre les condicions d'utilització de les pistoles tàser per part dels Mossos, un grup que presidirà l'alcalde de Besalú Lluís Guinó.