El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, va dir ahir que quan comencin a treballar les ponències conjuntes de les lleis de «desconnexió» de l'Estat el Govern les impugnarà davant el Tribunal Constitucional i va confiar que aquest les suspendrà i declararà inconstitucionals.

Aquestes declaracions es produeixen després que la Mesa del Parlament admetés a tràmit la sol·licitud de JxSí i la CUP per crear les ponències conjuntes de les lleis de «desconnexió» de l'Estat, les dates de constitució de les quals no estan encara fixades, malgrat l'oposició de la resta de grups i l'informe contrari dels lletrats de la cambra.

Català, abans de pronunciar una conferència a Múrcia va recordar que a Espanya «no hi ha dreceres que puguin burlar la nostra Constitució encara que alguns segueixin insistint-hi». Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van defensar la validesa de les ponències conjuntes que la Mesa del Parlament, amb la seva majoria, ja que entenen que és la forma «més oberta» i «participativa» que existeix per tal de redactar-les.

Crítiques de l'oposició

Per la seva banda, Ciutadans, PSC i PPC ja van anunciar que demanaran a la Mesa que reconsideri la creació d'aquestes tres ponències per evitar que «es vulnerin els drets dels diputats» que estan en contra d'obrir un espai tradicionalment reservat per a projectes de consens. CSQEP, per part seva, va advertir que no se'ls pot obligar a en l'elaboració de les lleis.