L'Audiència de Barcelona va enviar a judici el cas del Palau de la Música, després de concloure que diversos documents, arxius informàtics i notes manuscrites avalen que la constructora Ferrovial va pagar comissions a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública, a través de l'entitat cultural.

En un acte, la secció 21a de l'Audiència de Barcelona desestima els recursos presentats contra l'acte del jutge instructor que al maig de l'any passat va deixar a les portes de judici els exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull, així com l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, entre d'altres.

La resolució dels recursos interposats per les defenses permetrà que pròximament es fixi la data per a la celebració del judici pel saqueig del Palau de la Música, paral·lelament al desenvolupament de la peça de responsabilitat civil, en la qual CDC figura com a responsable civil a títol lucratiu i, com a fiança, té embargades quinze de les seves seus.

Precisament, l'acte de l'Audiència desestima els recursos que van presentar CDC, contra la seva participació en la causa com a responsable civil, i el seu extresorer Daniel Osàcar, per a qui la Fiscalia demana 7 anys i mig de presó pel seu presumpte paper clau en el pagament de comissions de la constructora Ferrovial a la formació.

La defensa del partit va al·legar que la seva imputació com a responsable civil es basava en «meres conjectures o sospites», però l'Audiència considera, per contra, que les sospites es recolzen «en documents, dades que consten en arxius informàtics, anotacions manuscrites (...)».

Tots aquests elements descoberts durant la investigació del cas «permeten inferir, almenys de forma indiciària, l'existència d'un desviament de fons molt considerable de Ferrovial al partit polític recurrent», afegeix l'acte.

L'Audiència també confirma la xifra de 3,7 milions d'euros en què s'estima el desviament de fons en benefici de CDC, ja que segons la seva opinió es basa en els «càlculs efectuats pels perits», encara que la quantitat definitiva de la responsabilitat civil atribuïble a la formació nacionalista encara està pendent de ser fixada pel jutge instructor.

El tribunal rebutja també el recurs presentat per Daniel Osàcar i li recorda que els indicis en contra seu es desprenen de «l'abundant documentació intervinguda en totes les seves variants (agendes, arxius informàtics, fulls manuscrits), així com declaracions testificals».

La sala apunta que de la instrucció s'infereix que el «Daniel» que figura vinculat al pagament de comissions en diverses notacions de la documentació intervinguda al Palau de la Música és l'extresorer de CDC, «tant a la vista de la trama i el context així com dels suposats interventors».

L'acte de l'Audiència ratifica també les imputacions dels directius de la constructora Ferrovial Juan Elizaga i Pedro Buenaventura, les defenses dels quals argumentaven que la causa oberta contra ells podria haver prescrit.

Segons la sala, de les dades exposades en el cas «no podem declarar la prescripció interessada», per la qual cosa emplaça les defenses a plantejar l'assumpte en la vista el judici, en el tràmit de qüestions prèvies.