El Govern de la Generalitat ha derogat avui el Comissionat per a la Transició Nacional i ha aprovat una nova estructura integrada per quatre organismes per desenvolupar l'autogovern repartida entre els departaments de Presidència (CDC) i Vicepresidència (ERC).

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha remarcat que la nova estructura està orientada a "desenvolupar al màxim l'autogovern de Catalunya".

A Presidència (CDC), es crea la Secretaria per al Desenvolupament de l'Autogovern, dirigida per Víctor Cullell, que impulsarà iniciatives sobre aquesta matèria de manera coordinada amb l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, nom que adopta a partir d'aquest moment l'Institut d'Estudis Autonòmics dirigit per Carles Viver Pi-Sunyer.

L'esmentat Institut s'encarregarà d'assessorar el president de la Generalitat sobre el desplegament de les directrius de l'acció de l'executiu en matèria d'autogovern.

Dins de Vicepresidència (ERC), es crea la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l'Autogovern, presidida pel vicepresident Oriol Junqueras, que s'encarregarà d'elaborar estratègies sobre aquesta matèria i de fer un seguiment de la seva aplicació.

Al mateix Departament de Vicepresidència s'implanta un altre organisme nou, l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, que dirigirà Josep Maria Reniu i que supervisarà la labor dels departaments en aquest assumpte en col·laboració amb l'Institut d'Estudis de l'Autogovern.

Al mateix temps, el Govern de Carles Puigdemont ha derogat el Comissionat per a la Transició Nacional, un òrgan que requeia a Pi-Sunyer i que va ser creat per l'expresident Artur Mas per, entre d'altres qüestions, coordinar l'executiu en el disseny de les denominades estructures d'Estat.