El president català, Carles Puigdemont, va demanar ahir a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat que, com a «estructura d'Estat», atorgui «rigor i seguretat» als treballs de les institucions catalanes en el «desplegament irrenunciable» de l'«encàrrec» sobiranista del Parlament.

Puigdemont va presidir al Palau de la Generalitat l'acte de presa de possessió de 5 dels 15 membres de la Comissió Jurídica Assessora, que vetlla per la legalitat de l'actuació de les administracions catalanes.

Una comissió que Puigdemont va recalcar que és prèvia a la Constitució del 1978 -procedeix de la Generalitat republicana-, alhora que va reivindicar que a Catalunya les normes es fan amb «seny i saber», comptant amb la «col·laboració de tots els estaments» i sense «imposicions autoritàries».

El president català va subratllar que la comissió és una «estructura d'Estat precisa» que garantirà, va dir, «rigor i seguretat» als treballs que han de fer les institucions catalanes en el «desplegament inoblidable, indefugible i irrenunciable de l'encàrrec» que fa «el poble de Catalunya a través del seu Parlament», en al·lusió al full de ruta sobiranista.

Presa de possessió

De la seva banda, el president de la comissió assessora, Albert Lamarca, va assenyalar que farien «mal servei al país» si no treballessin amb independència: «No estem aquí per aconseguir el somni de la independència judicial, som el somni», va afirmar.

Lamarca va subratllar, també, que la «primera legalitat» és aquella que respon a «la voluntat expressada per un Parlament» i va criticar als que fan servir les lleis per «destorbar» i les aprofiten per «afavorir interessos propis i no l'interès general dels ciutadans».

Els cinc nous membres van jurar el càrrec prometent ser fidels a la Constitució, a l'Estatut, a les lleis i institucions de Catalunya.

A l'acte de presa de possessió hi van assistir també el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; la consellera de Presidència, Neus Munté; el d'Afers Estrangers, Raül Romeva; Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; Governació, Meritxell Borràs; Interior, Jordi Jané; i Justícia, Carles Mundó.