El rei Felip VI i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, van protagonitzar ahir la seva primera salutació des de la investidura del cap de l'Executiu català. La trobada va tenir lloc en arribar al Teatre del Liceu de Barcelona, on es va celebrar el sopar de benvinguda del Mobile World Congress.

Al voltant de dos quarts de vuit del vespre el rei va arribar al Liceu, on ja l'esperaven el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, la delegada del Govern a Catalunya, María dels Llanos de Luna, així com Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el director general de GSMA, Mats Granryd. Ja al vestíbul, el monarca va saludar també el conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, a més d'altres autoritats polítiques i empresarials que figuraven entre els 160 convidats a l'acte inaugural.

La fotografia de la salutació entre el rei Felip IV i Romeva va ser una de les imatges destacades de la nit, després que el Tribunal Constitucional, fruit d'un recurs del Govern central, hagi suspès aspectes de la Conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

Una altra de les imatges inèdites de la vetllada va ser la del Rei amb Forcadell, després de la polèmica sorgida arran de la investidura de Puigdemont com a nou president català el passat 10 de gener. Llavors, Forcadell va mostrar la seva intenció de comunicar personalment al Rei el resultat de la votació del Parlament, però la Casa del rei li va demanar que ho fes per escrit.

D'altra banda, al Liceu s'hi van donar cita altres personalitats del món econòmic, com el president de Telefónica, César Alierta, el conseller delegat de Vodafone, Vittorio Colao, així com altres primers executius i directius de companyies que participen al MWC, i empresaris com Josep Oliu (Banc Sabadell), Enric Crous (Damm) o el president de Fira i de Freixenet, Josep Lluís Bonet.

Benvinguda de Puigdemont

Abans del sopar inaugural, Puigdemont va donar la benvinguda a les autoritats presents: "En nom del govern de Catalunya i com a president, m'agradaria donar-los la benvinguda al nostre país i a la seva ben coneguda i meravellosa capital, Barcelona".

En un breu discurs en anglès, castellà i català, el president català va posar èmfasi en el valor del Liceu com a "institució amb un prestigi cultural indiscutible", que ha "hagut de superar proves molt dures al llarg de la seva història i que malgrat això ha sortit renovat i reforçat".

Sobre el MWC, Puigdemont va dir que una organització d'aquesta índole ha dotat Catalunya de "molta experiència". "Cada any aprenem coses noves, que ajuden a fer millor les properes edicions, i evidentment, estar en contacte amb l'avantguarda de la tecnologia mòbil ens dóna l'oportunitat de teixir noves xarxes, de començar nous negocis i noves idees, de trobar socis inversors, clients i, sens dubte, trobar un lloc en el món dels negocis de la mobilitat a tot el món. Barcelona i Catalunya, un cop més, se situen al capdavant".

Per la seva banda, Felip VI va considerar que la celebració del congrés de telefonia mòbil respon "a la suma d'esforços i de voluntats" entre administracions i el GSMA. "Aquest és el camí per garantir la prosperitat de tots: treballar junts tenint sempre com a fita el bé comú", va assenyalar. "El Congrés Mundial del Mòbil i aquesta capitalitat internacional de Barcelona són bona prova d'això i un exemple de com el compromís entre les diferents administracions impulsa el progrés col·lectiu i, per a les grans coses, atén millor l'interès general de tots els ciutadans", va concloure el cap de l'Estat, que com Puigdemont també es va expressar en català, castellà i anglès.