L'executiu en funcions de Mariano Rajoy presentarà al Tribunal Constitucional (TC) la carta que el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va enviar al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i les declaracions dels diversos membres del Govern com a proves del suposat incompliment per part de la Generalitat de les decisions del TC. Així ho va apuntar en conversa amb els periodistes la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que ja durant la roda de premsa posterior al consell de ministres va advertir que l'Estat incorporarà a les seves al·legacions totes les declaracions dels membres del govern que apunten al manteniment de la conselleria d'Exteriors i al procés.

Per altra banda, sis eurodiputats espanyols del grup liberal ALDE van escriure una carta al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, en resposta a la del conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romera, en la qual l'acusen de «falta de lleialtat institucional».

La carta està subscrita per sis eurodiputats de Ciutadans i UPyD adscrits al grup liberal, a iniciativa de la catalana Teresa Giménez Barbat: Javier Nart (C's), Carolina Punset (C's), Maite Pagazaurtundúa (UPyD), Beatriz Becerra (UPyD) i l'independent Enrique Calvet. En l'escrit, Giménez Barbat qualifica de «falta de lleialtat institucional» la iniciativa de Romeva, al qual acusen de provocar «sensació d'inestabilitat política» que «perjudica Espanya però molt especialment» als catalans.

Els eurodiputats signants recorden a Martin Schulz que «ni els independentistes han aconseguit mai la majoria de vots a Catalunya, ni la Generalitat «té competència en política exterior».

La carta és en resposta a l'enviada per Romeva al president del Parlament Europeu, en la qual es presentava com «Minister of Foreign Affairs, Institutional Relations and Transparency» i demanava a Schulz el seu «suport per afrontar els formidables desafiaments i les tasques» que els han «encomanat democràticament els ciutadans».

«Que un conseller autonòmic s'atreveixi a l'enviament d'aquest tipus de carta al president del Parlament Europeu posa de manifest una falta de lleialtat institucional i transmet una sensació d'inestabilitat política que perjudica Espanya però molt especialment els ciutadans catalans», explica en la missiva.