El Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus va acollir ahir la segona jornada de declaracions dins la peça separada número 4 del cas Innova en la qual s'investiguen 47 metges de centres sanitaris públics i privats per la seva relació amb l'empresa de pròtesis Traiber. Entre els investigats hi ha el neurocirurgià de l'hospital Josep Trueta de Girona Jordi Rimbau, i tres metges més de la Clínica Dexeus de Barcelona -el neurocirurgià Juan Luis Maestro de León-, de la Clínica Sagrada Família de Barcelona -el cirurgià ortopèdic Ferran Nadal- i de la Clínia del Pilar de Barcelona -el cirurgià ortopèdic Fernando Marqués-.

El doctor Jordi Rimbau va voler fer declaracions a l'exterior dels jutjats per titllar de «surrealista» la seva investigació. «Som aquí per una empresa que vaig conèixer per televisió i per un cas en què no tinc res a veure. Jo sóc neurocirurgià, no implanto malucs ni genoll, i no hi tinc cap implicació, ni els ?conec ni he implantat res de ?Traiber», va manifestar a l'Agència Catalana de Notícies. L'advocat del doctor, Carles Monguilod, també va voler deixar clar que el seu client és ?«innocent» i que sol·licitarà «el ?sobreseïment lliure del procediment».

Precisament Monguilod va adreçar un escrit als jutge instructor sol·licitant aquesta mesura i aportant els certificats de la Clínica Girona i l'hospital Josep Trueta en els quals es refereix que el doctor mai ha tingut una relació comercial amb Traiber ni ha col·locat cap pròtesi d'aquesta empresa.

D'altra banda, i segons fonts jurídiques, els metges que van treballar a la Dexeus i Sagrada Família van declarar haver utilitzat pròtesis de Traiber, encara que mai no van assistir a congressos organitzats per aquesta empresa ni van treballar a comissió.

El neurocirurgià que va treballar a la clínica Dexeus va declarar davant del jutge que el 2011 va usar una pròtesi de fixació de columna de la marca Trabier i que no li va fer bona impressió. En la documentació intervinguda a l'empresa apareix el nom d'aquest metge en la fitxa d'un comercial i el doctor indica que aquest comercial ja havia utilitzat el seu nom altres vegades de forma falsa, de manera que es reserva emprendre accions legals, i que mai ha cobrat comissions, ni ha rebut regals per treballar amb aquesta marca.

L'altre facultatiu va declarar haver col·locat una pròtesi de genoll Traiber el 2011, a través de la mútua Muface, i que la marca estava autoritzada per Adeslas. El metge, el nom del qual tambe apareix en la documentació intervinguda, va negar el cobrament de comissions.

La primera sessió de les declaracions es va realitzar dimarts quan l'expresident del Col·legi de Metges Miquel Vilardell i del cirurgià ortopèdic i cap clínic de la Fundació hospital de l'Esperit Sant de Santa Coloma, Enrique Rodríguez, els quals van negar haver mantingut cap tipus de tracte amb l'empresa. Aquell mateix dia també va prestar declaració el cap de traumatologia de l'hospital Joan XXIII de Tarragona, Josep Giné, el qual va explicar que va rebutjar les pròtesis de Traiber perquè no estaven acreditades.

El jutge ja ha citat la resta d'imputats durant les pròximes setmanes, fins al mes de març.