El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va rebutjar ahir canviar el nom del Departament d'Afers Exteriors després que el Tribunal Constitucional hagi suspès la conselleria en acceptar el recurs del govern espanyol.

«Ni tan sols posarem típex a la seva targeta de visita on diu Afers Exteriors. No tenim per què canviar-lo (el nom)», va opinar en declaracions a Rac1, on va insistir que el Govern continuarà fent acció exterior perquè és una competència reconeguda estatutàriament. El president, a més, no va amagar quin és l'objectiu d'aquesta política.

«Nosaltres anem a fer un estat independent, tenim dret a fer-lo i hi ha molts ciutadans que volen que el fem», va argumentar Puigdemont, que d'això en va dir «tirar milles».

Puigdemont va insistir que Romeva seguirà com a conseller, perquè no està suspesa la seva funció, ni el decret de nomenament ni el pla de govern que parla de la creació d'aquest departament.

Al seu parer, el Govern no té per què canviar el nom de la conselleria perquè sembla que el TC estigui «suspenent una targeta de visita». «Sembla que els molesta que en lloc d'una secretaria que es deia exactament igual i que tenia idèntiques competències, ara ho faci un departament. És un debat contra el diccionari», va constatar.

El president va remarcar que el decret de creació de la secretaria d'Afers Exteriors la passada legislatura estableix literalment les mateixes competències que el del departament d'enguany i, per això, ha reiterat que el Govern continuarà fent acció exterior, «intentarà tenir relacions internacionals» i buscarà la manera «més intel·ligent i més pràctica i efectiva de continuar endavant» amb el seu projecte polític, que no és altre, va dir, que «fer un estat independent». «Tirar milles, anem fent, nosaltres no ens aturarem. Renunciar-hi seria fer un frau als ciutadans», va afegir.

Al seu parer, el TC no podrà prohibir el departament, i va trobar «risible» que el govern espanyol parli de judicialització de la política quan el PP es va caracteritzar per fer la «grapejada política més bèstia» sobre l'alt tribunal amb la sentència contra l'Estatut.

Pel que fa a la possibilitat que un nou executiu de l'Estat retirés el recurs contra el departament que dirigeix Raül Romeva, va opinar que ell creu que Pedro Sánchez no es mantindrà en la posició del PP per molt que un portaveu socialista ho hagi dit.

En aquest sentit, va assenyalar que «és molt fàcil per a un president que no sigui del PP retirar aquest recurs».

Puigdemont es va mostrar molt escèptic amb la possibilitat d'un referèndum, tot i que va lloar les intencions de Podem i va reconèixer que a ell li agradaria celebrar-lo, però va remarcar que ni PP ni PSOE estan disposats ni tan sols a parlar-ne.

18 mesos amb matisos

Va insistir en el calendari de divuit mesos per a la legislatura, però va avisar que no en seran «presoners», i que si algun actor expressa algun tipus de proposta, com per exemple el govern espanyol, que hagués d'alterar per baix o per dalt la previsió, se n'hauria de parlar. «Si veiem que falta un mes em sembla que ningú es ferirà», va insistir.

Sobre els pressupostos, va reiterar que l'acord d'estabilitat amb la CUP «no és un xec en blanc, però compromet» els cupaires «amb una eina indispensable» com són els comptes.

De fet, va recordar que ell va acceptar l'encàrrec d'Artur Mas perquè hi havia aquesta estabilitat parlamentària. Malgrat tot, va indicar que això no vol dir que sigui un «automatisme», i es va mostrar convençut que arribaran a un acord per fer uns pressupostos amb un «clar accent social».

També va apostar per ampliar l'acord a altres grups com Catalunya Sí que es Pot. En demanar-li per la seva relació amb Artur Mas, Puigdemont va explicar que no parlen cada dia, però sí sovint, i va indicar que l'expresident no ha deixat de treballar i ja té algunes coses en marxa en matèria de contactes internacionals.