El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio que està disposat a declarar voluntàriament davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tal com ha anunciat que oferirà el jutge que investiga la causa de la consulta del 9-N. "No tinc res a amagar, i aprofitaré qualsevol oportunitat que tingui a declarar en la circumstància que sigui", ha dit, perquè "tot el que vam fer el 9-N era perfectament legal i responia al mandat del poble de Catalunya a través del Parlament". Homs ha recordat que el TSJC encara no li ha traslladat oficialment aquesta petició. "Tot el que sé és a través de la premsa i per tant de manera informal, a mi no se m'ha comunicat a hores d'ara cap interlocutòria", ha sentenciat per lamentar que "surten abans les notes de premsa que les comunicacions a les persones interessades".

El jutge Joan Manuel Abril demanarà a Homs que testifiqui voluntàriament després que la Fiscalia va demanar que se l'inclogués a la causa oberta per l'organització de la consulta del 9-N, on també estan investigats l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau.

El jutge vol escoltar el seu testimoni sobre una carta que va enviar a T-Systems per a l'organització de la consulta abans de decidir si passa el cas al Tribunal Suprem, que és el tribunal encarregat de dirimir les causes a aforats com Homs, que és diputat al Congrés.

El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés ha afirmat que desconeix si el conjunt de la causa acabarà al Tribunal Suprem i ha apuntat que el fet que s'obrís una causa per la consulta del 9-N és motiu més per a la independència. "Si a l'Estat espanyol per posar unes urnes et poden posar querelles, raó de pes per sortir-ne corrents".

"No posaré la querella a cap taula de negociació"

Homs ha assegurat que no vincularà aquesta causa a les converses per a la investidura. "Jo no posaré la querella a cap taula de negociació" perquè "això no pot ser mai moneda de canvi de res". Segons Homs, la querella és "un error garrafal" i aquest és "un tema de dignitat" que no és negociable. "No té cap sentit i és absurd, i només faltaria haver de pagar un preu en una negociació", ha sentenciat.