El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va advertir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que el Govern seguirà actuant perquè es compleixi la llei si continua endavant amb la conselleria d'Exteriors que va paralitzar el Tribunal Constitucional.

Margallo va fer aquesta advertència en declaracions als periodistes al Congrés després que Puigdemont garantís que, malgrat la decisió del TC, «continuarà fent acció exterior» i ratifiqués Raül Romeva com a conseller.

«La Generalitat actuarà com tingui per convenient. Però ha de tenir la seguretat que el Govern farà el que és la seva obligació, complir i fer complir la Constitució, les lleis i les sentències del Tribunal Constitucional», va subratllar el ministre.

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, va considerar «perfecte» que el Govern exerceixi les seves competències en «acció exterior» sense pretendre fer «política exterior» perquè aquesta és una atribució exclusiva dels Estats. El líder del PSC, Miquel Iceta, va defensar la «legalitat» de la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat, ja que segons el seu parer «desenvolupa competències que estan perfectament emparades per l'Estatut català», per la qual cosa ha lamentat el «nou error» del PP.

El PSOE?mantindria el recurs

El portaveu del PSOE al Senat, "scar López, va garantir que, en el cas de governar, els socialistes no retirarien el recurs presentat davant el Tribunal Constitucional per l'executiu de Rajoy contra la Conselleria d'Exteriors creada per la Generalitat de Catalunya.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar que «les mesures de força, les imposicions i les prohibicions» no ajuden a resoldre el problema polític. «No som partidaris d'utilitzar la llei per resoldre problemes polítics. El diàleg i el bon to haurien de prevaler en les relacions entre Espanya i les institucions catalanes», va dir.