El Consell Executiu d'ahir va decidir atorgar la Medalla d'Or de la Generalitat a títol pòstum a la fins ara diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'"mnium, Muriel Casals, «per la seva àmplia trajectòria cultural, social, docent i política», segons va explicar la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté.

Muriel va morir als 70 anys la matinada de diumenge a l'hospital per les ferides que li va causar un accident a Barcelona amb un ciclista.

Segons Munté, la medalla es lliurarà en un acte específic com el que es fa cada any que se celebrarà en els propers mesos i que es prepararà d'acord amb la família. A més, va afegir que al Govern li va agafar per sorpresa la seva mort i que vol destacar «la seva sòlida trajectòria en el camp de la docència, en la defensa de la llengua i de les llibertats de Catalunya».

Aquesta decisió se suma a l'acte d'homenatge que es farà al Parlament demà a les 5 de la tarda i a l'acte posterior al Passatge dels Til·lers del parc de la Ciutadella organitzat per "mnium.

Paral·lelament, els grups municipals de CiU i ERC van demanar formalment a l'Ajuntament de Barcelona que concedeixi la Medalla d'Or de la ciutat a Casals.

Reconeixement a Barcelona

En roda de premsa conjunta, Xavier Trias i Alfred Bosch van considerar que Casals es mereix «de sobres» aquest reconeixement per la seva trajectòria personal, i van destacar les seves «fortes conviccions», el seu paper cabdal en l'organització de les multitudinàries manifestacions dels darrers anys amb motiu de l'Onze de Setembre i la seva defensa compromesa de la democràcia i llibertat de Catalunya «des del respecte i la permanent voluntat de diàleg».

La moció registrada per tots dos grups serà debatuda a la Comissió de Participació de l'Ajuntament aquest dimecres i, previsiblement, es portarà al ple municipal de la setmana vinent.

Trias i Bosch van voler presentar-la conjuntament en roda de premsa tot reconeixent que no van presentar el text amb antelació a la resta de forces amb representació al consistori.

Tanmateix, confien que secundaran la proposta «per unanimitat».