L'exdirigent d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira va revelar ahir que durant l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero el Govern va concedir passaport diplomàtic tant a ell, en qualitat de vicepresident de la Generalitat, com al llavors president José Montilla.

En un moment de polèmica perquè el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs contra la conselleria d'Afers Estrangers creada per la Generalitat, que comporta la seva immediata suspensió cautelar, Carod-Rovira va recordar que el Govern presidit pel socialista José Montilla va crear el Comissionat d'Afers Estrangers i Cooperació.

«El titular tenia rang institucional de viceconseller. No creàvem una conselleria explícita d'exteriors, però vam posar l'arquitectura institucional del que volíem que fos un veritable ministeri d'afers estrangers», va explicar Carod en declaracions a Rac1.

Segons el seu relat, el Govern tripartit (PSC, ERC i ICV) va aconseguir que «tant el president de la Generalitat com el vicepresident i la viceconsellera d'exteriors disposessin de passaport diplomàtic concedit pel Regne d'Espanya. Exactament igual que tenien els representants del govern de Quebec al Canadà o els del govern de Flandes a Bèlgica. «Ho vam portar amb discreció. L'important era fer la feina de construir unes estructures que es poguessin utilitzar en el moment de la veritat», va afegir l'antic dirigent republicà. efe/ddg barcelona