L'edifici on ara vius, treballes o estudies, existia fa 70 anys? Què hi havia al voltant? La zona ja estava urbanitzada o només hi havia camps? Totes aquestes preguntes són fàcils de respondre amb una eina que ha posat en marxa l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC): L'ull del temps. Es tracta d'una pàgina web que mostra un mapa amb vista aèria de Catalunya. Ara bé, la diferència amb, per exemple, el servei de Google Maps és que a L'ull del temps el punter del ratolí és una rodona que ensenya una imatge d'una altra època de la part que assenyala.

D'aquesta manera, l'eina de l'ICGC permet comparar els mapes del 1946, el 1956 i de l'actualitat d'una forma ben senzilla. Només cal entrar a aquesta pàgina web amb qualsevol navegador ?-pot ser tant d'un ordinador com d'una tauleta o d'un telèfon mòbil-, posar el nom del municipi que es vol veure i de seguida apareix el terreny de la localitat seleccionada. Llavors, es pot escollir si la rodona del punter del ratolí (o del dit, si s'utilitza una tauleta o un mòbil) mostra un mapa actual mentre la imatge del fons és del passat. També es pot decidir fer-ho al revés: que el punter del ratolí ensenyi un mapa del passat i que la resta sigui actual. En el cas del passat, es pot seleccionar si la imatge és del 1946 o del 1955-1956.

L'ull del temps, doncs, és una eina entretinguda per passar una estona comparant l'urbanisme del nostre municipi fa 70 o 60 anys amb l'actualitat. Es poden consultar els mapes de les diferents localitats gironines. De fet, el canvi del terreny és evident a les principals ciutats de la demarcació de Girona, tot i que encara s'accentua més a algunes poblacions de la Costa Brava.

Aquesta pàgina web que s'ha estrenat és una iniciativa de GeoStarters, el grup de desenvolupament de l'ICGC que està focalitzat en la innovació de productes i serveis de geoinformació. Pel que fa a la procedència dels mapes antics, són imatges que va captar la força aèria dels Estats Units el 1946 i el 1956. Unes imatges que ara ha cedit a l'ICGC i també al Ministeri de Defensa.