El Jutjat d'Instrucció 3 d'Osca ha resolt deixar en mans de la jurisdicció catalana el litigi plantejat a Aragó pel bressol de plata de Sixena, decisió contra la qual recorrerà en apel·lació el municipi d'Osca on s'ubica el monestir a fi d'evitar el trasllat de la peça a Barcelona. L'acte de l'instructor argumenta que el presumpte delicte d'estafa denunciat per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena s'hauria perpetrat en tot cas a Barcelona, i que els danys patrimonials al·legats no van arribar a produir-se, ja que la peça va ser confiscada abans de subhastar-se.

El jutge, en contra dels arguments del municipi, rebutja pronunciar-se sobre el trasllat cautelar al monestir del bressol, actualment dipositat en dependències policials a Saragossa, i conclou que ha de quedar a disposició de l'autoritat judicial "finalment competent".

En el seu recurs davant l'Audiència d'Osca, el lletrat del municipi de Sixena, Jorge Español, adverteix inicialment contra el trasllat del bressol a Barcelona, "vista la gran determinació de Catalunya a no deixar sortir cap bé aragonès fora del seu territori" malgrat les resolucions judicials que ho ordenen.

Manifesta, a més, la seva sorpresa davant la negativa del jutge a ordenar el trasllat del bressol al monestir mentre es dirimeix la competència per instruir el litigi, en ser un bé vinculat al patrimoni del referit monument nacional.

El lletrat incideix en el seu recurs en la presumpta comissió d'un delicte d'estafa que s'hauria perpetrat a tot arreu relacionat amb la peça, i destaca, a més, que el perjudici patrimonial es va produir, en qualsevol cas, a Sixena. Cita, també, jurisprudència del Tribunal Suprem que estableix que en els casos d'estafa per vendes a internet cal donar prioritat a l'hora d'enjudiciar els fets a la jurisdicció corresponent al domicili del perjudicat, el Monestir de Sixena.

Un delicte, considera el lletrat, que entra dins de l'àmbit d'espoliació expressat pel Tribunal Constitucional en intentar trencar el venedor frustrat de la peça el vincle històric i patrimonial existent entre el bressol i el cenobi. Després d'insistir que el perjudici es va produir a Sixena i no a Barcelona, Español adverteix que en el cas de ser rebutjat el recurs, l'establiment de la competència quedaria en mans del Suprem.