L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va insistir durant la seva declaració davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que els diners que tenia dipositats a Andorra eren fruit de l'herència que el seu pare Florenci va deixar a la seva dona i als seus fills.

Es va desvincular dels negocis del seu primogènit i la resta de germans, i també del compte que el jutge De la Mata li atribueix a Andorra perquè (tot i que anava a nom del seu fill Jordi) existeix un document manuscrit del mateix Pujol i Soley on en reconeix la titularitat.

Segons va explicar l'expresident, va signar aquest document per ajudar Jordi Pujol Ferrusola durant el procés de reconciliació amb la seva exdona, Mercè Gironés (també imputada). Pujol va declarar en castellà tot i que tenia la possibilitat de fer-ho en català mitjançant un traductor. Tal com va fer a Barcelona, la seva dona, Marta Ferrusola, es va negar a declarar. La Fiscalia no va demanar mesures cautelars per l'edat dels Pujol i pel fet que no s'ha mogut des que es va donar a conèixer el cas.

Segons fonts de la Defensa, durant les tres hores i mitja en què va ser a l'Audiència Nacional va respondre l'interrogatori «exhaustiu» del jutge De la Mata i va insistir en la versió que va donar davant la jutgessa de Barcelona el gener del 2015. Fonts jurídiques van explicar que Pujol es va presentar a l'Audiència Nacional amb un guió «molt estudiat» i va ser en tot moment «educat», alhora que va assegurar que no ha fet cap gestió vinculada als comptes o negocis dels seus fills, ni tampoc operacions.

En més d'una ocasió va emplaçar De la Mata a preguntar als seus fills sobre els traspassos entre els comptes d'aquests. Durant tota la declaració va tenir problemes d'oïda i va dir en alguna ocasió que no hi sentia. El jutge li va preguntar també per la seva etapa a Banca Catalana, tot i que no va aprofundir en la resposta. Pujol va assegurar que no sabia res del repartiments de diners que suposadament feia el seu primogènit i va reiterar que mai va acompanyar la seva dona a cap banc andorrà.

Tampoc va fer operacions amb cap d'aquests comptes, i segons va dir, ni tan sols va intervenir en el moment en què es va designar Jordi Pujol Ferrusola com a administrador del llegat de l'avi Florenci.

En aquest sentit, va apuntar que si no va regularitzar el llegat del seu pare va ser «per por» (no va concertar a què)- i va insistir que mai ha tingut comptes a l'estranger. També va explicar que va fer el comunicat admetent l'existència d'aquest compte «per ètica».

Nega ser el beneficiari

Pujol va reiterar que si el seu nom apareix en un manuscrit on defensa la seva titularitat sobre el compte a Andorra del seu primogènit és perquè va pretendre d'aquesta manera ajudar a la reconciliació de Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironés demostrant que el seu fill no havia amagat cap compte a la seva nora. Segons fonts jurídiques Pujol va declarar que no està orgullós d'aquesta «treta» (en paraules de la defensa) pensada perquè Mercè Gironés pensés que els diners del compte no eren de Jordi Pujol Ferrusola, però va apuntar que ho va fer pel seu fill.

Aquest compte és una de les peces clau de la declaració i de la tesi de la Fiscalia. Va registrar cinc operacions entre l'any 2000 i el 2010, quan els Pujol van retirar 1.145.000 euros i va quedar amb saldo negatiu.

A la interlocutòria de la seva citació que va emetre el 30 de desembre del 2015, el jutge afirmava que l'expresident de la Generalitat era el «beneficiari real» d'aquest compte a Andorra amb diners d'origen desconegut i «no consta» que la quantitat que contenia «es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hauria pogut obtenir per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys».

Tant les fonts pròximes a la Fiscalia com la defensa van explicar que el jutge De la Mata no li va fer cap pregunta vinculada a suposades comissions il·legals, ni al 3%, ni a l'adjudicació d'obra pública a Catalunya, fet que segons la defensa indica que la tesi no té prou força com per sostenir una acusació d'aquest tipus.

L'expresident va rebutjar l'oferiment del jutge d'un traductor per facilitar el tràmit i va reiterar que si no va donar a conèixer l'existència del llegat del seu pare durant els anys en què va exercir a la política és perquè no va trobar el moment idoni per fer-ho.

Aparentment serens

L'expresident català Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, van arribar passats 3/4 de 10 del matí a l'Audiència Nacional per declarar davant del jutge José de la Mata per un delicte de blanqueig en relació amb la fortuna que el clan familiar acumulava a comptes d'Andorra.

El matrimoni, que va ser rebut per un únic manifestant amb una pancarta que deia: «Els Pujol robapàtries», va arribar en un cotxe gris que els va deixar al carrer Gènova i després van anar caminant fins a l'edifici annex a la seu del tribunal en el qual s'ubiquen les sales de presa de declaració.

En primer lloc anava Pujol, amb vestit gris i corbata blava, i darrere la seva dona, amb abric marró, al costat del seu advocat Cristóbal Martell i altres lletrats que els acompanyaven.

Aparentment tranquils, tota dos van eludir fer comentaris als nombrosos periodistes i càmeres de televisió que esperaven la seva arribada.