El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugura avui el nou tram de la L9 de metro que connecta l'estació de Zona Universitària amb l'Aeroport del Prat, que ha suposat una inversió de 2.899 milions d'euros i és una infraestructura llargament reivindicada per la ciutadania.

La línia L9 sud, que entrarà en servei avui a les tres de la tarda, després de la inauguració oficial, té 20 quilòmetres, 15 estacions i connecta els municipis de Barcelona, l'Hospitalet i el Prat de Llobregat. A més de amb l'aeroport, la línia 9 connecta Barcelona en metro amb punts importants de l'economia catalana, com el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, Mercabarna o polígons com el de Mas Blau.

La inauguració d'aquest nou tram de la L9 es porta a terme dies abans del Mobile World Congress, que se celebra entre el 22 i el 25 de febrer, i els responsables del qual han posat de manifest en reiterades ocasions la necessitat que el metro arribi al recinte firal de l'Hospitalet.

El temps de trajecte entre Zona Universitària i la Terminal 1 serà de 32 minuts, mentre que el tram entre Fira Gran Via i l'aeroport es farà en 22 minuts.

El bitllet per començar o finalitzar el viatge a les terminals de l'aeroport costarà 4,50 euros i no servirà la targeta T-10, encara que sí es podran utilitzar altres títols de l'ATM com la T-Mes, la T-50/30 o la T-Trimestre.

El nou ramal tindrà una freqüència de trens cada 7 minuts per sentit, que es reduirà a menys de quatre en algunes estacions quan es produeixin esdeveniments que generin un gran impacte en la mobilitat, com els certàmens firals més importants o els dies amb una elevada previsió de trànsit aeri a l'aeroport.

En longitud, és equiparable a l'L1 del metro, la més llarga de la xarxa, i té una previsió de demanda de 23 milions de viatgers anuals.

La L9 sud, com la resta de la línia, funciona amb trens automàtics sense conductor, entra en servei sense que la part central -entre Zona Universitària i la Sagrera- estigui construïda i s'afegeix a la L9 nord, en servei entre les estacions de Can Zam i Sagrera.

La inauguració del tram de la L9 fins a l'aeroport suposa també l'arribada del metro al polígon industrial de la Zona Franca de Barcelona, que culminarà amb la posada en servei de la L10 que travessarà el polígon i que s'ha anunciat per a l'any 2017.

El Consorci de la Zona Franca, Cilsa i Transports Metropolitans de Barcelona estan ultimant finançar conjuntament i adaptar la línia L-110 de bus com "llançadora" que distribueixi usuaris de la L9 des de la parada de Parc Logístic per tot el polígon industrial.

Una vegada inaugurat oficialment el nou tram de la L9, els passatgers podran utilitzar la línia i la TMB repartirà 50.000 bitllets inaugurals entre els veïns de la zona per on passa.

La L9 sud passarà a tenir el mateix horari de servei que la resta de la xarxa, de 5 del matí a 12 de la nit els dies laborables, i fins a les 2 de la matinada els divendres i vigílies de festius, i obertura continuada els dissabtes i vigílies singulars.