El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va comprometre amb la CUP a iniciar els contactes amb les entitats financeres per tal de «renegociar o ressituar» el deute, tot i que rebutja l'impagament que planteja la CUP. Així ho va explicar la portaveu del Govern, Neus Munté, després de la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i les diputades cupaires Mireia Boya i Anna Gabriel.

Les parlamentàries van celebrar el gest i van explicar que Puigdemont es va mostrar favorable a auditar el deute de la Generalitat. Per la seva part, Munté va posar en valor els acords que tenen amb la CUP, tot i admetre també «discrepàncies de fons».

En aquesta línia, Gabriel va avisar que a la CUP «no li tremolaran les cames» per defensar el full de ruta «rupturista» pactat amb JxSí. Això, segons Gabriel, significa que garantir l'estabilitat del Govern quan l'executiu avanci cap a la independència respectant les condicions pactades, però carregarà contra l'executiu si s'allunya del camí marcat.

La CUP «no farà el joc» a l'unionisme, però tampoc farà «actes de fe» cap al Govern. Una situació que és vàlida per la negociació pressupostària. L'esquerra anticapitalista confia que els comptes del 2015 siguin «eminentment socials», tal com els hi va garantir Puigdemont, i que respectin els acords del 9-N, entre d'altres els que fan referència al pla de xoc social.

Pressupostos, primer text

Els pressupostos també haurien de ser el primer document que reflectís el compromís de la Generalitat amb la renegociació del deute. El Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP seran els responsables de decidir si accepten o no el projecte de pressupostos que presenti el Govern.

«Li hem transmès la nostra posició pel que fa a l'impagament d'un deute que trobem injust, contret amb entitats financeres i amb l'estat espanyol d'una manera il·legítima», va subratllar Boya.

«El president s'ha mostrat favorable a auditar aquest deute i fins i tot favorable i predisposat a adreçar-se a les entitats financeres i al FLA per veure com es pot solucionar aquest tema», va afegir. En els propers dies JxSí i la CUP impulsaran el grup de treball sobre el deute que, precisament, abordarà aquesta qüestió i que pretenen obrir a la resta de grups parlamentaris.