L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha insistit durant la seva declaració davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que els diners que tenia dipositats a Andorra eren fruit de l'herència que el seu pare Florenci va deixar a la seva dona i als seus fills, i ha negat ser un polític corrupte. S'ha desvinculat dels negocis del seu primogènit i la resta de germans, i també del compte que el jutge De la Mata li atribueix a Andorra perquè -tot i que anava a nom del seu fill Jordi- existeix un document manuscrit del propi Pujol i Soley on en reconeix la titularitat.

Segons ha explicat l'expresident va designar aquest document per ajudar Jordi Pujol Ferrusola durant el procés de reconciliació amb la seva exdona, Mercè Gironés (també imputada). Segons fonts de la Defensa, durant les tres hores i mitja en què ha estat a l'Audiència Nacional ha respost l'interrogatori "exhaustiu" del jutge De la Mata i ha insistit en la versió que va donar davant la jutgessa de Barcelona el gener del 2015. Pujol ha declarat en castellà tot i que tenia la possibilitat de fer-ho en català mitjançant un traductor. Tal com va fer a Barcelona la seva dona, Marta Ferrusola, s'ha negat a declarar.

Fonts de la defensa han explicat que l'expresident de la Generalitat ha reiterat punt per punt la declaració que va fer a Barcelona i ha assegurat que ell no ha fet cap gestió vinculada als comptes o negocis dels seus fills, ni tampoc operacions.

Pujol ha negat davant el jutge ser un polític corrupte, i ha assegurat que si el seu nom apareix en un manuscrit on defensa la seva titularitat sobre el compte a Andorra del seu primogènit és perquè va pretendre d'aquesta manera ajudar a la reconciliació de Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironés.

Aquest compte és una de les peces clau de la declaració i de la tesi de la Fiscalia. Va registrar cinc operacions entre l'any 2000 i el 2010, quan els Pujol van retirar 1.145.000 euros i va quedar amb saldo negatiu.

A la interlocutòria de la seva citació que va emetre el 30 de desembre del 2015, el jutge afirmava que l'expresident de la Generalitat era el "beneficiari real" d'aquest compte a Andorra amb diners d'origen desconegut i "no consta" que la quantitat que contenia "es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hagués pogut obtenir per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys".

Les mateixes fonts asseguren que el jutge no li ha fet cap pregunta vinculada a suposades comissions il·legals, ni al 3%, ni a l'adjudicació d'obra pública a Catalunya, fet que segons la defensa indica que la tesi no té prou força com per sostenir una acusació d'aquest tipus.

L'expresident ha rebutjat l'oferiment del jutge d'un traductor per facilitar el tràmit i ha reiterat que si no va donar a conèixer l'existència del llegat del seu pare durant els anys en què va exercir a la política és perquè no va trobar el moment idoni per fer-ho.