Els Mossos d'Esquadra van detenir el desembre passat un monitor dels Maristes de Sants -en un edifici diferent en què treballava l'abusador confés Joaquim B.-, després que el mateix centre el denunciés per un presumpte cas d'abusos a menors, en aquest cas a cinc alumnes. La titular del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona, que li va prendre declaració el passat 17 de desembre, va acordar la seva llibertat amb càrrecs per abusos, encara que li va imposar mesures cautelars com l'obligació de comparèixer periòdicament al jutjat, així com una ordre d'allunyament i la prohibició de comunicació amb les menors i amb el centre escolar.

La notícia va transcendir en plena polèmica per les acusacions per abusos d'un altre empleat del centre. El síndic de greuges va convocar ahir a Govern, jutges i fiscals a una cimera pels errors en l'aplicació del Protocol contra abusos a menors als Maristes de Sants, que acumula una dotzena de denúncies mentre afloren nous casos, com el d'un monitor acusat d'abusar de cinc menors. El Síndic va fer el pas de convocar aquesta cimera, que se celebrarà dilluns que ve, dia 15 de febrer, per acordar «les millores necessàries per esmenar i depurar els errors detectats» i «assegurar una coordinació eficaç entre les parts implicades, que sembla que en aquesta ocasió no ha funcionat».

A la reunió van ser convocats els departaments d'Interior, Ensenyament, Salut, Treball, Afers Socials i Família del govern català, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la presidència del TSJC i la delegació del Govern a Catalunya.

«No sé a què es deu el silenci»

En aquest cas, el col·legi dels Maristes va aplicar el protocol de protecció dels menors i va apartar el monitor, d'uns 30 anys i que només feia uns dies que estava de pràctiques al col·legi, i va comunicar els fets a la policia i a l'empresa que gestionava les pràctiques del detingut. Per la seva part, el superior de la congregació dels Maristes, Emili Turú, va afirmar ahir que no entén per què el col·legi de Sants-les Corts no va aplicar els protocols. «Si hi ha hagut algun silenci, no sé a què es deu», va apuntar.

El secretari de Polítiques Educatives d'Ensenyament, Antoni Llobet, va assegurar de la seva banda que la Generalitat vol arribar al final del cas i va insistir que la conselleria mai va tenir coneixement del cas.