El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha xifrat en 100.000 el nombre d´usuaris afectats per l´aturada de Rodalies aquest dimarts a causa de l´aparició de fum als túnels ferroviaris de Barcelona. En unes declaracions aquest migdia als mitjans de comunicació, Rull ha qualificat de "molt greu" l´incident i ha responsabilitat Adif per l´incendi que ha generat el fum, que s´ha originat pel "mal manteniment" de l´estació de Vilanova Bifurcació, on "s´acumula brutícia, matalassos i mobles vells". El conseller ha avançat que la "prioritat absoluta" del Govern és que el servei estigui plenament restablert a les 17.00 hores, coincidint amb l´inici de l´hora punta de la tarda a Rodalies.

"Lamentar aquesta nova afectació al servei de Rodalies, que ha perjudicat 100.000 usuaris i ha interferit a les seves vides ordinàries, ja que hi ha gent que ha arribat tard a la feina i que ha vist alterada la seva normalitat. Expressem el nostre disgust per això. És un incident molt greu, que s´ha produït a l´estació de Vilanova Bifurcació, que mai ha entrat en funcionament. Ha estat un incendi produït per l´acumulació de brutícia, matalassos i mobles vells en aquesta estació d´Adif i això ja apunta que estem davant d´un problema de mal manteniment de les instal·lacions vinculades al servei de Rodalies de Catalunya", ha detallat el conseller davant dels mitjans de comunicació.

Rull ha explicat que el túnel afectat ja ha entrat en funcionament a partir de les 12.00 hores i que la previsió és que el servei es vagi restablint "de manera normal" fins que funcioni a ple rendiment a les 17.00 hores. "La nostra prioritat absoluta és que Rodalies estigui operatiu en el moment que els ciutadans tornin a casa seva i utilitzin el servei en hora punta", ha afirmat el conseller.

"La Generalitat, com a titular del servei, ha donat les explicacions necessàries, i l´operador Renfe també. Malauradament, Adif no ha donat les explicacions corresponents. L´objectiu no és donar les culpes a Madrid. El que volem és tenir totes les eines per proveir als ciutadans del millor servei possible i en aquests moments això no és així. Tenim un control molt relatiu del sistema de Rodalies. Davant d´una situació així, la Generalitat ha de controlar els trens i les vies i tenir així la responsabilitat sobre Rodalies", ha sentenciat el titular de Territori.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha constituït aquest dimarts al matí un comitè de crisi arran dels incidents produïts a Rodalies i s´han comunicat amb Renfe des d´un primer moment. Tanmateix, segons Rull, la interlocució amb Adif i amb el Ministeri de Foment ha estat "més difícil".