L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va remetre a la Fiscalia Superior de Catalunya un informe en el qual planteja la possibilitat de resolució del contracte de concessió de la societat Aigües Ter-Llobregat (ATLL) al grup Acciona per apreciar «múltiples irregularitats» en els seus processos de facturació. El dictamen d'Antifrau va ser remès a més a les conselleries d'Economia i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, així com l'Agència Tributària. Antifrau va constatar «múltiples irregularitats» relacionades amb les presumptes prestacions de serveis de l'ATLL Concessionària de les quals «es deriven significatives conseqüències en perjudici del sector públic».

L'informe apunta que ATLL Concessionària hauria utilitzat un mecanisme de factures creuades amb almenys dues filials vinculades al mateix grup.

Entre les irregularitats, destaca «la falta d'autorització de les operacions examinades i de la justificació de realització d'aquestes en condicions de mercat», «la falta de justificació d'unes altres despeses» i «la inexistència d'un corrent real de serveis presumptament prestats».

En relació amb aquest últim punt, Antifrau no considera acreditats serveis per valor de 7,41 milions d'euros prestats presumptament per la filial Empresa Operadora el 2013, ni els facturats per una altra filial, Acciona Aigua, el 2014, per import de 4,72 milions. A més, destaca que l'informe d'auditoria econòmica del 2013 i 2014, realitzada per la firma Faura-Casas, assenyala «importants irregularitats» en la justificació de 691.000 euros registrats més per ATLL Concessionària els anys 2013 i 2014. A més, Antifrau apunta com una altra irregularitat «la insuficient representació de la Generalitat de Catalunya en el consell d'administració d'ATLL Concessionària», fins al punt que es constata que el representant designat per l'administració catalana només ha assistit a 9 de les 17 reunions celebrades.

«Irregularitats detectades»

Amb relació al cas, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va assenyalar: «Són irregularitats detectades i comunicades a l'Agència Tributària el 2015 i que, en aquests moments, el Govern atén les recomanacions d'Antifrau amb la voluntat de poder tenir-lo en consideració i adoptar les mesures que toquin».