L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la seva dona, Marta Ferrusola, declaren aquest dimecres a l'Audiència Nacional com a investigats (la denominació que la nova Llei d'Enjudiciament Criminal estableix per als imputats) per un suposat delicte de blanqueig de capitals. El jutge José de la Mata -que va assumir el cas al desembre després que s'inhibís la jutgessa de Barcelona- busca l'origen dels diners que els Pujol tenien a Andorra i a altres països i vol esclarir si existeixen delictes fiscals i si -més enllà del llegat de l'avi Florenci- part de la fortuna és fruit del cobrament de comissions il·legals. El jutge cita a declarar com a investigats els pares Pujol en una causa que centra principalment en el primogènit de la família, Jordi Pujol Ferrusola, a qui considera eix del blanqueig de tota la família i a qui assenyala com a propietari de comptes bancaris que han registrat abonaments "que no poden assimilar-se a una activitat legal". Segons la interlocutòria que va publicar al desembre, l'expresident de la Generalitat era el "beneficiari real últim" d'un dels comptes a Andorra, i tenia un patrimoni que no es pot justificar per la retribució que va rebre durant 23 anys pel seu càrrec.

Jordi Pujol està citat a les 10 del matí i la seva dona, Marta Ferrusola, a les 11.30. rebran les preguntes del jutge De la Mata, que vol saber si els diners dels comptes dels Pujol a Andorra són fruit de l'herència que Jordi Pujol pare va dir que havia rebut del seu pare, Florenci, o bé d'un altre tipus d'activitat.

A la interlocutòria de la seva citació que va emetre el 30 de desembre del 2015, el jutge afirmava que l'expresident de la Generalitat era el "beneficiari real" d'un compte a Andorra amb diners d'origen desconegut i "no consta" que la quantitat que contenia "es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hagués pogut obtenir per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys".

Segons De la Mata tampoc hi ha cap negoci jurídic que pugui justificar els "increments patrimonials" dels comptes dels Pujol, i per contra s'han detectat "moviments financers que posen de manifest operacions estranyes". El jutge creu que els Pujol han "orquestrat durant anys una estratègia compartida i coordinada per fer diversos negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord a criteris establerts".

Jordi Pujol Ferrusola, dijous

Aquest dijous serà el torn del seu fill primogènit -a qui la Fiscalia assenyala com l'encarregat de repartir el patrimoni entre els germans Pujol- que compareixerà petició pròpia per respondre a les acusacions i rebatre, si pot, les acusacions per blanqueig de capitals i contra hisenda pública que pesen contra ell des de la seva imputació al febrer del 2012.

Els empresaris diuen que les comissions eren legals

Abans de la compareixença de l'expresident, aquest dimarts han passat per l'Audiència Nacional en qualitat de testimonis quatre empresaris que havien fet tractes amb el fill gran de l'expresident. Segons fonts de la defensa, han negat que les comissions que va rebre Jordi Pujol Ferrusola per diversos projectes immobiliaris fossin il·legals, i han apuntat que no tenen res a veure amb cap adjudicació d'obra pública.