Un dels quatre empresaris que van testificar ahir en la causa en la qual s'investiguen els negocis de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català, va admetre que li va pagar una comissió de 400.000 euros per la seva intermediació en un projecte de construcció d'habitatges de luxe a Eivissa.

Així ho va declarar l'empresari Manuel José Nadal Pellejero, conseller delegat de Promomed, que va explicar al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que es tracta d'una comissió totalment legal per la intermediació que va fer Jordi Pujol Ferrusola per a la recerca d'inversors en aquest projecte, que va destacar que es tractava d'una obra privada i no pública, van informar fonts presents en la declaració.

A més de la seva labor com a intermediari, l'empresari, després d'assegurar que mai va contractar amb la Generalitat, va explicarque també es va proposar a Pujol Ferrusola participar en la gestió del projecte i aquest va acceptar.

En aquest moment el primogènit dels Pujol va proposar un nou arquitecte, que es rebaixessin les qualitats dels pisos i que no s'invertís tant al pis pilot (va arribar a costar un milió d'euros) per obtenir el màxim benefici.

Jordi Pujol Ferrusola va arribar fins i tot, segons aquests testimonis, a pagar una entrada de 200.000 euros per un d'aquests pisos de luxe, però finalment no el va acabar d'adquirir i va perdre els diners, segons els testimonis.

Abans va comparèixer també com a testimoni, l'empresari Sebastián Vives Sancha, de Life Global Group, qui, després de negar haver contractat amb la Generalitat, també va admetre que Pujol Ferrusola li va proposar participar en dues inversions immobiliàries: la d'Eivissa i la construcció de l'anomenada Torre Europa, un edifici d'habitatges a la plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

Finalment, segons el seu testimoni, la seva empresa només va invertir en els pisos de luxe d'Eivissa i ho va fer amb uns 30 o 40 milions d'euros, però no va entrar en el de la Torre Europa.

Tant Nadal com un altre dels empresaris que va prestar declaració (Francisco Javier Vizcaíno Muñoz, exdirectiu de Cedinsa i actual director de Tramvia Metropolità) i que van invertir en el projecte de Torre Europa van perdre els diners en no ser-los concedit un crèdit que tenien emparaulat amb el Banc Santander i en ser menys els metres útils previstos en els habitatges.

També va comparèixer ahir com a testimoni José Ramón Ruiz Carrero, director d'administració i finances de FCC construcció, i la declaració dels quals va haver de ser interrompuda en patir aquest empresari una lipotímia, per la qual cosa el jutge el va emplaçar de nou per a demà, dia en el qual ha estat citat Jordi Pujol Ferrusola.

Explicar els diners d'Andorra

Avui serà el torn del matrimoni de Jordi Pujol i Marta Ferrusola als quals el jutge va citar per donar explicacions sobre la seva fortuna a Andorra, davant els dubtes que procedeixi d'una herència o «dels ingressos ordinaris que hagués obtingut per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys».

De la Mata va citar el matrimoni i el seu fill gran el passat 30 de desembre en constatar que els membres de la família Pujol-Ferrusola «han vingut orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los, i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits».

El magistrat De la Mata creu per això que el clan familiar actuava de la mateixa manera que una organització per ocultar la seva fortuna i que existia «un acord entre les parts per atribuir a Jordi Pujol Ferrusola el rol de gestor i distribuïdor dels recursos entre els germans i la seva mare».