Una plataforma amb "gent de fora" de CDC que doti d'utilitat, influència i capacitat de decisió, des del "centre ampli" a l'independentisme, amb la vista posada en matar dos pardals d'un sol tret -refundar una formació en hores baixes i "superar la barrera del 50%" dels vots- s'erigeix com la nova proposta política d'Artur Mas, que recupera "l'esperit de la Casa Gran" que ell mateix va impulsar l'any 2007 i que va atraure a l'òrbita convergent, amb més o menys èxit, figures com la de l'ex PSC Ferran Mascarell o el popular Josep Piqué, i que va tancar les portes l'any 2013.

L'anunci el feia ahir, a Bellaterra, amb el Consell Nacional de Convergència com a escenari, amb el convenciment que la nova "plataforma" permetrà construir un "nou moviment" capaç de convertir l'ideari de CDC en mainstream. L'expresident de la Generalitat vol idees noves per combatre amb més força els "unionistes catalanistes" i, alhora, "l'esquerra doctrinària i populista", en una clara al·lusió a Podemos. Mas va advertir també que liderarà la creació d'aquesta nova organització; en paral·lel es va oferir al partit per prendre part en la redefinició de la marca política convergent.

En opinió d'Artur Mas, que va aprofitar el Consell Nacional per agrair la tasca del seu successor al Palau, Carles Puigdemont -"ha estat un encert molt gran", va declarar-, els resultats del 27-S afloren que els independentistes no són encara "hegemònics a Catalunya" -la nit electoral, no obstant això, declarava que "el plebiscit" havia "guanyat- , un detall que no invalida el procés, perquè, tot i no ser "suficient", al Parlament hi ha una majoria a favor de la desconnexió d'Espanya. Mas, amb la seva nova proposta, vol demostrar que Espanya s'equivoca i, adaptant el leit motiv del partit de Pablo Iglesias, va proclamar que "(els convergents) si ens ho proposem, ho podem fer". És més, des del seu punt de vista, Catalunya no serà mai sobirana ni prou justa, ni culta, ni terra d'oportunitats si s'acaba imposant el model que promulguen els partits unionistes.

El procés segons Junqueras

Si Mas va ser a Bellaterra, qui va ser company seu de coalició a JuntsxSí i ara vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va passar pels estudis de Catalunya Ràdio i des d'allà va pronosticar que hi haurà un moment en el qual "caldrà actuar com a país independent" si es volen aprovar lleis per a la desconnexió d'Espanya, primer, i procedir a la creació d'una república catalana, com a pas següent. Un procés, va precisar Junqueras, que tindrà "forts components de multilateralitat" i que, en cap cas, "no serà fruit de les decisions unilaterals" del Govern català, ni exclusiu d'una negociació amb caràcter de "bilateralitat" amb l'Executiu espanyol. Tots i cadascun dels passos s'hauran de donar sense perdre de vista "la realitat complexa", va exposar.

En aquest context, el líder d'ERC va situar la prioritat més immediata en l'aprovació dels pressupostos catalans amb la CUP; en un missatge dirigit a la formació anticapitalista, va expressar el compromís que els comptes seran "conseqüents" amb els acords establerts.

En aquest context, Oriol Junqueras, que insisteix en situar Catalunya en un període polític de "transició", va assenyalar que la redacció i desplegament posterior del marc legal previ a la pretesa desconnexió formen part del full de ruta independentista. Uns objectius que toparan, va preveure, amb l'oposició del Govern espanyol i especialment del PP, que no en deixaran passar "ni una". "Ho impugnen tot", va constatar, però això no es cap sorpresa perquè, sosté, Espanya s'oposa a "qualsevol cosa que sigui útil pels ciutadans de Catalunya". El darrer exemple, va indicar, la impugnació que ha presentat l'Executiu central davant del Tribunal Constitucional de la Conselleria d'Exteriors que encapçala Raül Romeva.