Ara l'ovella negra més negra de l'actual govern és la conselleria de Salut. He arribat a aquesta conclusió del tot inductivament, o sigui, a partir de realitats concretes, sense cap apriorisme. Constatar-ho no em causa cap plaer, sinó ganes de plorar. També em costa de creure. Continua sent la conselleria més mancada d'un equip directiu, malgrat que aviat farà un mes del nomenament de Toni Comín. És la que té un conseller més ignorant en les matèries de la seva competència i en d'altres adients, ben inclosa la gestió empresarial. Comín és identificable amb l'estereotip de tertulià de TV de nivell ras. Palesament, ignora per on vol anar, cosa que fa fugir als professionals de nivell. Finalment, per no cansar, el conseller Comín és el paradigma de l'ignorant saberut: sembla que es mengi el món. Patirem.

Una font de la conselleria em diu que dimarts, David Elvira serà designat Secretari d'Atenció Sanitària i de Participació. Elvira ja és Director del Servei Català de la Salut i també President de l'Institut Català de la Salut. Tot plegat és una aberració radical, com provaran els fets. No han efectuat cap consulta prèvia, ni cap avís. Són així.

Elvira es porta només tres anys amb Comín. Són molt i molt amics. El setembre del 2015 formaren part d'un, per a mi, gens fiable, grup de dinou persones que van fer conèixer una ridícula "Crida per l'Estat de Benestar propi de Catalunya". Aconsello llegir-la. És a Internet. Cal tenir molt valor per signar una carrincloneria tan insolent. De Comín no he trobat cap altre paper sobre salut. O sigui que les seves capacitats i aptituds estan per sota zero.

La veritat és que Elvira serà el conseller de fet, cosa que no em tranquil·litza gens ni mica. Serà un "home orquestra". Els desafinaments poden ser històrics. Però dominarà l'anar tirant. De tant en tant algun estirabot mediàtic i res més. Res no indica que es vulgui anul·lar ni un polsim la destrossa feta deliberadament per Boi Ruiz, a les ordres de Mas.La triple funció d' Elvira presagia un desori immens. No tenen ni idea, com mostren els seus prims però bufats currículums, de què coi és l'organització d'un circuit institucional o tan sols d'un mer organigrama de funcionament de res. Jo em vaig quedar en el PERT. Es pot veure del que parlo posant aquest mot a Internet.

El vaig aprendre quan tan sols era estudiant de primer d'Econòmiques i, per descomptat, al marge d'aquella facultat. El camp de l'organització de tasques complexes ha millorat molt. Ara bé, per fer un PERT cal saber quina tasca es vol dur a terme i Comín manifesta ignorar-ho. Els bons professionals li fugen, lògicament. La cúpula de la conselleria de Salut, la de més pressupost de la Generalitat i la de més funcionaris, em recorda el desori que hi havia a Banca Catalana sota Jordi Pujol, de la qual en vaig destapar l'escàndol. Ara diuen que el tema suprem i determinant en salut és la independència. Pujol deia llavors que l'objectiu era, primer, "fer país" i, després, "fer política". El que va assolir fou una fallida monumental. O no fou així? Ningú ho va exposar amb més premonició del que jo vaig escriure. No sóc el mateix, perquè he vist i viscut molts drames més. Tot està cantat.

Per mirar de treure'n algun entrellat, parlo amb una alta i discreta font que tinc a la cúpula d'ERC. Em diu que Junqueras i Comín ara no s'entenen. Ja ho vaig exposar. Però em precisa una insòlita novetat: que Junqueras volia que Comín fos el seu substitut al capdavant d'ERC, malgrat que encara no en té el carnet. Una bona part d'ERC s'hi oposa, em diu.

Afegeix que això obeeix al fet que Junqueras es veu president de la Generalitat, malgrat que Mas vol retornar-hi, d'acord amb Puigdemont, i si cap jutge no ho impedeix. Junqueras creu que Comín pot ajudar-lo a cruspir-se una part d'exmilitants i militants del PSC. Somiar és gratis.

Més valdria que pensessin en l'esperança i la qualitat de vida. Però això no els interessa, no en saben, ni en podem copsar res. Són així.