El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dissabte que "hi haurà un moment en que caldrà actuar com un país independent" per tal de poder tirar endavant lleis com les de desconnexió i continuar endavant amb el procés cap a la república catalana. En declaracions a Catalunya Ràdio, el també conseller d'economia ha afegit però que el naixement d'aquesta república "no serà fruit de les decisions unilaterals del Govern" sinó que tindrà "forts components de multilateralitat". Junqueras ha afirmat que el naixement de la futura república catalana tampoc dependrà de la "bilateralitat" entre els governs espanyol i català i que les decisions s'hauran de prendre tenint en compte "la realitat complexa". Junqueras ha assegurat no haver-se sorprès pel fet que el govern espanyol hagi recorregut davant del Tribunal Constitucional la conselleria d'Exteriors ja que ha afirmat que l'executiu espanyol "impugna tot" el que es fa des de Catalunya per ajudar els ciutadans. D'altra banda, ha apuntat que la "prioritat" del Govern és aprovar els pressupostos amb la CUP i ha asseverat que seran "conseqüents" amb els compromisos establerts.

Junqueras ha afirmat que per poder tirar endavant les tres lleis de desconnexió que s'han de tramitar al parlament caldrà "actuar com a país independent". El líder d'ERC ha considerat que "tot va relligat" perquè per tirar endavant aquestes lleis caldrà "actuar com a país independent" al mateix temps que les lleis són necessàries "per actuar com a país independent".

El vicepresident ha explicat que aquesta normativa és un dels passos més establerts al full de ruta per aconseguir la independència i que ara mateix s'està en el "període de transició" que marca aquest propi full de ruta. Ha dit ser conscient que ni el govern espanyol ni el PP "deixaran passar ni una" perquè "ho impugnen tot" però ha afegit que això no ha de sorprendre perquè "impugnen qualsevol cosa que sigui útil als ciutadans de Catalunya". En aquest sentit, ha dit que el govern espanyol "impugni el que vulgui" i que el que farà el Govern és tirar endavant amb el procés seguint el compromís establert i la voluntat majoritària al Parlament.

Junqueras ha assegurat que tots els passos a seguir es donaran "tan bé com sigui possible" i ha incidit en el fet que la futura república catalana "no dependrà només de la voluntat de l'atual govern ni e la majoria parlamentària que sustenta". El vicepresident ha dit que cal també el consens socials i les institucions internacionals, especialment les europees. "Tot plegat no és una partida amb un sol jugador sinó molts i molt diversos", ha declarat. Per això, ha asseverat que la decisió haurà d'anar relligada amb el context internacional i econòmic i ha apuntat que en el marc de la Unió Europea "no hi ha gaires processo que siguin unilaterals".

En aquest sentit, ha dit que la reforma de la Constitució posa com a exemple que el govern espanyol és "més sensible a una trucada dels representants dels mercats financers que no pas a la voluntat democràtica de Catalunya" i això posa de manifest que les decisions s'han de prendre "tenint en compte la realitat complexa".

Pressupostos amb la CUP

D'altra banda, Junqueras ha afirmat que la prioritat del Govern és aprovar els pressupostos amb la CUP i ha apuntat que "si pot ser amb més suports encara millor". En aquest sentit, ha afirmat que volen que l'aprovació sigui "amb la majoria més amplia possible" i per aconseguir-ho ha afirmat que seran "sensibles" a les peticions que puguin venir d'altres grups per tal d'acollir les que considerin "encertades". Ha rebutjat parlar de terminis perquè ha considerat que això seria posar pressió contra "aquells que han de contribuir a vestir una majoria" i ha afegit que no es poden "menystenir als que han de contribuir a fer-ho bé".

El vicepresident s'ha referit també al projecte de Barcelona World després que el president de la Generalitat assegurés que no era un projecte mort i ha afirmat que tindrà el suport d'ERC sempre i quan sigui "un bon projecte". El republicà ha dit que el projecte que hi havia fins ara sobre la taula era "un mal projecte" que no ha donat resultats. "Si és un molt bon projecte tindrà el nostre suport i nosaltres treballarem perquè sigui un molt bon projecte", ha declarat.

Junqueras ha relacionat també les decisions sobre aquest tema amb l'acord d'estabilitat parlamentaria assegurant: "Tot plegat no està separat dels acords que garanteixen la majoria parlamentària, s'ha de tenir tot en compte". Per al vicepresident, la iniciativa ha de respondre a les necessitats econòmiques, els tempos adequats i que no vagi en contra dels interessos del catalans.

Per últim, ha dit que el pla hidrològic proposat és "clarament perjudicial i clarament contrari" a la normativa europea i la voluntat democràtica de Catalunya i per això ha assegurat que es prendran totes les deciusions per contrarestar-lo. En aquest sentit, ha dit que aquest torna a ser un tema que no depèn només de les decisions del Govern i que el que caldrà és incidir en les decisions que es prenguin a escala europea.