El Consell de Ministres va aprovar ahir la interposició d'un conflicte positiu de competències davant el Tribunal Constitucional per la creació de la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat Catalana i va demanar que suspengui inmediatament la seva posada en marxa.

Així ho va anunciar la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va assenyalar que l'informe del Consell d'Estat -sol·licitat per l'Executiu divendres passat- destaca que la creació de la Conselleria forma part de "la internacionalització del procés" d'independència a la qual va al·ludir el president català, Carles Puigdemont, en la seva investidura.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afegir que "la mera constitució d'aquest departament", al qual s'atribueixen competències en política internacional, és "contrària al repartiment de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes". Català va dir que, encara que el Govern estigui en funcions, l'Estat de dret "mai està en funcions" en la tutela, vigilància i garantia del compliment de la Constitució i de les atribucions de cada administració.

La vicepresidenta de l'Executiu va explicar que, en l'escrit que presentaran al TC, es fa "expressa invocació" de l'article 161.2 de la Constitució, pel que es demana la suspensió de la resolució acordada per la Generalitat.

Segons va dir Català, la suspensió de la creació de la Conselleria que dirigeix Raül Romera hauria de tenir com a conseqüència que aquest departament deixi de tenir empara normativa "i desapareix com a tal". Serà la Generalitat, va afegir, la que hagi de "reajustar" els seus conselleries, perquè la d'Exteriors perdria "la seva virtualitat i fonament jurídic" i les seves competències deixarien "d'existir".

Darrer "cop de cua"

Per la seva banda, la consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté, va definir ahir el recurs com un dels "darrers cops de cua" d'un Mariano Rajoy "en franca decadència, en les seves hores més baixes".

La portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar que l'executiu està "molt tranquil i molt convençut" que està actuant dintre de la legalitat amb el Departament d'Afers Exteriors, i va definir el recurs que va aprovar el govern espanyol com els "moviments d'un govern que està en franca decadència i en les seves hores més baixes".

"Mantenim la nostra voluntat de continuar treballant com a govern en l'acció exterior, perquè és una competència recollida en el nostre Estatut, perquè tenim una trajectòria solida i perquè en tenim l'obligació", va remarcar Munté. El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va apuntar que l'Estat hauria d'intervenir la tresoreria de la Generalitat per "posar-la en el seu lloc". "Si l'Estat ha d'intervenir la tresoreria perquè la Generalitat es dedica a saltar-se l'estat de dret em semblarà fantàstic", va declarar Albiol durant una visita a l'empresa Molí del Roig de Montcada i Reixac (Vallès Occidental).

I paral·lelament, ahir es va evidenciar també el trancament del front comú entre PP i PSOE per fer front el sobiranisme. Santamaría, va respondre ahir a l'exigència d'informació del líder del PSOE, Pedro Sánchez, respecte a Catalunya reprotxant-li que ell no va trucar al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, per dir-li que cediria senadors a ERC i DiL.

Romeva rep el cònsol dels EUA

El conseller d'Afers Estrangers de la Generalitat, Raül Romeva, va rebre ahir el cònsol general dels EUA, Marcos Mandojana, el mateix dia en què el Govern central ha portat la creació de la seva conselleria al Tribunal Constitucional (TC). La trobada, que coincideix amb l'anunci de l'Estat, no figurava a l'agenda pública de Romeva