El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que el seu exe?cutiu va encarregar als serveis jurídics de l'Estat que estudiessin les iniciatives de Junts pel Sí i la CUP al Parlament de Catalunya perquè es creïn les ponències de les tres lleis de "desconnexió".

Segons Rajoy, si hi ha indicis que "poden contradir el que diu la Constitució actuarem com fins ara" i el seu govern portarà la qüestió al Tribunal Constitucional. "El Govern està en funcions, però l'Estat, la Constitució i les lleis no estan en funcions, estan en vigor, i es defensaran dels atacs", va afirmar.

També va anunciar que després de rebre l'informe del Consell d'Estat, el seu executiu aprovarà aquest divendres presentar un conflicte de competència davant del Tribunal Constitucional contra la creació de la conselleria d'Exteriors de la Generaliat, tal com ja ha fet contra la creació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament de Catalunya.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va retreure al líder del PP, Mariano Rajoy, que no li comuniqui ni li consulti sobre els recursos que el seu executiu en funcions presenta al Tribunal Constitucional contra el procés independentista.

"Seria bo que aquelles qüestions que tenen a veure amb les decisions que es prendran respecte a la deriva independentista les consulti com a mínim amb les formacions polítiques i sobretot amb el candidat que ha estat designat pel cap de l'Estat per intentar formar govern", va dir en roda de premsa al Congrés. Sánchez va assegurar que en els últims quatre anys el PSOE ha fet una oposició "lleial" i per tant "el sensat" i "prudent" seria que Rajoy "consultés i intentés acordar amb mi aquesta posició". "No dic que seria diferent, dic que l'hauria de consultar i acordar amb el principal partit de l'oposició", va dir. Li va exigir que "de cara endavant" ho faci.

Visita a Barcelona

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, viatjarà demà a la ciutat de Barcelona per presidir un acte de partit en la que serà la seva primera visita a Catalunya des de l'elecció de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

Segons va informar el PP, Rajoy presidirà la Junta Directiva del partit a Catalunya. La visita del líder del PP a Catalunya es produeix a més uns dies després que el Rei hagi encarregat al líder socialista, Pedro Sánchez, que intenti ser investit president.