La Fiscalia de Catalunya va demanar que el Tribunal Suprem (TS) investigui l'exconseller de Presidència Francesc Homs, ara diputat al Congrés, pel seu paper en l'organització de la consulta independentista del 9-N després de ser suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

Segons van informar a Efe fonts jurídiques, en un escrit davant el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manel Abril, que instrueix el cas, la Fiscalia planteja ampliar a Francesc Homs la investigació del 9-N, en què fins ara estan imputats l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

Els fiscals sol·liciten al TSJC que redacti un informe motivat amb els indicis sobre la implicació d'Homs en l'organització del 9 de novembre i l'elevi al Tribunal Suprem, al qual correspon enjudiciar a l'exconseller per la seva condició de diputat del Congrés, i per tant aforat, des de les últimes eleccions generals.

L'escrit del ministeri públic detalla els indicis que implicarien a Homs en el delicte de desobediència en la consulta del 9N que investiga el TSJC, principalment per la relació del Departament de Presidència amb l'encàrrec dels serveis informàtics necessaris per celebrar la consulta.

La investigació del TSJC se centra per ara a dilucidar si el govern català va tirar endavant amb els preparatius del 9N després del 4 de desembre del 2014, en que el Constitucional va suspendre la consulta, la qual cosa podria constituir un delicte de desobediència.

Les diligències proposades per la Fiscalia en els últims mesos apunten al fet que la Generalitat va continuar implicada en l'organització del 9-N després de la suspensió i va indicar a les empreses contractades per a la consulta -la majoria dedicades al desenvolupament dels serveis i aplicatius informàtics- que seguissin endavant amb el dispositiu.

Homs: "És lògica partidista"

El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va atribuïr a la petició de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè se l'investigui pel 9-N a una "lògica de dependència política partidista" per part d'aquesta institució.

Abans, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va expressar ahir el "ple convenciment" del Govern que la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 es va realitzar "de manera legal i legítima" i va denunciar la "judicialització" del cas per part de determinades instàncies estatals.

Després de la reunió del Govern, Munté va lamentar que la Fiscalia hagi demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que proposi que el Tribunal Suprem investigui a l'exconseller de la Generalitat Francesc Homs, ara diputat al Congrés, pel seu paper en l'organització de la consulta del 9-N. "Tenim el ple convenciment i la plena tranquil·litat que tot es va realitzar de manera legal i legítima".