L'Ajuntament de Barcelona va decidir adjudicar l'organització de la Feria de Abril a la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) després d'un concurs públic al qual també ha optat la Fundació FECAC, que està enfrontada amb la guanyadora des de fa uns anys per diferències en la gestió econòmica.

La FECAC va guanyar el concurs bàsicament perquè la seva oferta econòmica va superar de molt els 12.800 euros mínims requerits per cobrir els costos que li suposa a l'Ajuntament la celebració de la festa.

Així, va fer una oferta de 90.000 euros, davant dels 20.000 oferts per la Fundació. Fa unes setmanes, la FECAC es va queixar de l'enduriment de les condicions que establia el consistori per organitzar la fira, ja que, suposadament, implicarien sobrecostos de 140.000 euros que no podrien assumir. Així, van advertir que això posava en perill l'organització de la fira i que se la podrien endur a una altra ciutat. L'Ajuntament, i el seu tinent d'alcalde de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, es van mostrar sorpresos però es van refermar en la proposta.

El passat 15 de gener es va tancar el termini per presentar les ofertes, i aquest dimarts el Consell d'Administració de l'empresa pública Barcelona Serveis Municipals (BSM), que gestiona l'espai del Fòrum on es fa la festa, va anunciar el guanyador del concurs.

Mentre que l'oferta de la Fundació FECAC va guanyar en alguns punts per fer propostes més innovadores, com la presència de la rumba catalana o lligar la cultura andalusa amb la catalana, el criteri econòmic ha acabat suposant 50 punts per a la FECAC i només 17 per a la Fundació.

Asens i el director dels Serveis Jurídics, Bones Pràctiques i Transparència, Joan Llinares, han assegurat que el procés de licitació i adjudicació s'ha fet amb el màxim de transparència possible i això també permetrà fiscalitzar econòmicament els organitzadors de la fira i "esborrar qualsevol ombra de dubte".

Per a Asens, Barcelona tindrà la millor Feria de Abril possible ja que l'Ajuntament no hi perdrà diners i es farà compatible la festa amb el silenci i el descans dels veïns de la zona.

El tinent d'alcalde va lamentar les queixes de la FECAC a través dels mitjans de comunicació, però va dir que el concurs i l'adjudicació és un "èxit" per a Barcelona i la cultura andalusa.